Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Фандъкова обясни кои такси ще отпаднат за столичани за времето на епидемията

„Една от най-важните задачи в момента е почистването и дезинфекцията в града“, заяви пред БНТ кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че въпреки валежите през днешния ден продължава дезинфекцирането на спирките, защото е важно почистването на рисковите зони.

От първите дни заедно с предприемането на мерките за почистване и дезинфекция, и помощ за нуждаещите се хора, ние предприехме и мерки за бизнеса и за бюджета на общината, допълни кметът на София.

Създаден е икономически съвет с водещи експерти. Поканени са общински съветници от всички политически групи.

Ще освободят от такса тротоарно право всички заведения, които не работят в условията на извънредно положение.

Това ще важи и за наеми на общински помещения или терени, включително на пазарите, за тези от тях, които не работят. Предвиждаме и гаранции за малки и средни предприятия, посочи още Фандъкова.

Обмисля се продължаване на валидността на картите за градски транспорт, както и на служебния абонамент за „синя“ и „зелена“ зона за времето когато те не са действали.

За месец март Центърът за градска мобилност е загубил приходи на стойност от около 6 милиона лева. Трите транспортни оператора – автотранспорт, електротранспорт и метрото – около 6 милиона и половина. За април се очакват още по-големи загуби. Продажбата на билети и карти е почти замряла.

Водят се разговори с православната църква за това как ще бъдат проведени Цветница и Великден в града.

„Всеки има икона вкъщи. Нека да останем да се помолим вкъщи, за да предпазим, ако не себе си, близките си, съседите си, да не предизвикваме допълнителни проблеми“, добави Фандъкова.

Ще бъдат дезинфекцирани пространствата около църквите. Навън ще бъдат изнасяни маси с върбови клонки. От началото на извънредното положение има финансови загуби за общината. Според кметът е ясно, че трябва да се предприемат мерки за срива в някои сфери.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *