В Испания – една от водещите туристически дестинации в света – през лятото ще трябва да се пази дистанция дори и на плажа. Целта е да бъде избегнато разпространението на новия коронавирус, предупреди министърката на туризма Рейес Марото, цитирана от Франс прес и БТА.

Много е важно здравните препоръки да останат в сила. Ще се наложи да свикнем с това, което правим сега, миенето на ръцете, социалното дистанциране. Дори на плажовете„, каза Марото в интервю за в. „Паис“, попитана дали достъпът до плажовете през лятото ще бъде ограничен.

Докато нямаме ваксина, нищо няма да бъде както преди. Събиранията на хора ще трябва да бъдат ограничени, за да бъде поддържана безопасна дистанция“, заяви още тя.

Марото добави, че „въпросът за отварянето на границите ще бъде уреден в зависимост от развитието на здравната криза“. Тя уточни, че засега няма конкретни дати.

На туризма се пада дял от 12 процента от брутния вътрешен продукт на Испания.

Миналата година страната е била посетена от рекордните 84 милиона туристи, отбелязва Франс прес. С близо 17 000 починали от новия коронавирус, Испания е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави.