Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

Как се отразява Covid-19 на потреблението в България?

Revolut, глобалната финансова платформа с над 10 милиона потребители в Европа, публикува днес данни, които проследяват поведението на българските потребители на финтех компанията в контекста на коронавирус пандемията. Извадката на проучването са 200 000 потребители на Revolut в страната, като данните са за периода 1 март до 10 април 2020 г.

 

Кои печелят най-много?

Emag (+ 180%), Foodpanda (+ 172%) и Playstation (+ 126%) бележат най-големите увеличения в броя сключени трансакции. Все повече хора се възползват от времето, прекарано вкъщи, и пазаруват онлайн, което води до скок в броя отделни трансакции.

 

Освен изброените, ритейл търговците като Amazon отбелязаха значително увеличение на трансакциите (+ 70%) през периода, докато популярната верига ресторанти Happy.bg също наблюдава ръст от 48% по време на извънредното положение.

 

Разходките до супермаркета намаляват, но разходите се увеличават

Докато броят посещения на хранителни магазини и супермаркети е намалял, разходите по горните бележат значително увеличение. Данните сочат, че:

 

  • Броят на трансакциите на Lidl е намалял (-20%), докато обемът на отделните трансакции е нараснал с 33%
  • Броят трансакции в Kaufland е намалял с -11%, докато обемът на отделните такива се е увеличил с 39%
  • Броят трансакции във вериги Фантастико бележи спад с -33%, докато обемът им се е увеличил с 29%
  • При Billa броят на трансакциите намалява с -25%, докато обемът им се е увеличил с 36%.

 

От горните данни забелязваме, че хората правят средно с 22,25% по-малко трансакции в големите супермаркети, докато обемът на индивидуалните плащания е с 34,25% по-голям.

 

Тенденциите в поведението на потребителите бяха сходни в цялата страна, без съществена разлика между големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Данните съвпадат с впечатлението, че хората в цялата страна се запасяват с повече продукти, за да подсигурят нужните консумативи за домакинствата, когато излизанията навън са ограничени.

 

Потребителските категории ресторанти (-89%) и транспорт (-87.5%) бележат значителен спад

По данни на Revolut баровете, ресторантите и веригите за бързо хранене са претърпели най-голям спад на броя трансакции. При веригите за бързо хранене също се наблюдава значително понижение, което все пак остава по-ниско от средното за индустрията: KFC (-72%), Costa (-80%), McDonalds (-82%).

 

Категорията ‚транспорт‘ отбеляза значителен спад в трансакциите поради ограниченията за пътуване (-87,5%), докато популярни търговски вериги за дрехи като Zara (-63%) и H&M (-50%) също са сред засегнатите.

 

Физическите плащания с карти намаляват, докато онлайн трансакциите растат

Предприетите ограничителни мерки за предпазване от заразата обуславят осезаемото намаление при определени видове потребителското харчене. Забелязва се спад при плащанията с физически карти във всички категории, като броят на трансакциите с физически карти в България е намалял с -55% от началото на март.

 

Успоредно с това обаче се забелязва осезаем ръст при броя на онлайн трансакциите от 52% от началото на март до сега. Данните показват, че като цяло хората харчат повече онлайн, което вероятно е свързано с по-големия брой компании, които адаптират бизнесите си дигитално по време на пандемията. От Revolut посочиха и че има видимо нарастване и в обема на отделните онлайн трансакции (+35%).

 

Броят на P2P плащанията намалява, докато обемите остават стабилни

Междувременно през изминалия месец хората превеждат пари по-рядко (-13%), докато обемът на P2P плащанията остава стабилен с лек ръст от 7% за периода 1 март – 10 април. Този баланс се дължи на активността на потребителите на Revolut, както и възможността им да трансактират помежду си от дистанция мигновено и без такси.

 

Обмен на валута

Валутните пазари бяха силно нестабилни през последните седмици, като станахме свидетели на някои от най-паметните периоди в историята. Докато основните борсови индекси паднаха с 13% от 1 март до 10 април, Forex търговията бележи ръст от 116% в обема на сумите, тъй като търговците на валута изглежда искаха да извлекат полза от нестабилността на пазара.

 

За Revolut

Revolut е създаден като дигитална алтернатива на големите банки през юли 2015 г. от бившите инвестиционни банкери Ник Сторонски и Влад Яценко, работили в Credit Suisse и Deutsche Bank. Първоначално финтехът привлича клиенти, като им позволява да харчат и да превеждат пари в чужбина на междубанковия обменен курс. Оттогава компанията е привлякла над 10 милиона клиенти в Европа със своите възможности за следене на разходите, инструменти за бюджетиране, спестявания и обмен на криптовалути.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *