Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Стартира кампанията за кандидатстване в 1 клас в София

Започва кампанията за кандидатстване в първи клас в София. Заради извънредното положение тя ще прочете изцяло онлайн. Тази година се очаква първокласниците в столицата да бъдат около 12 000 или с 500 повече от миналата. На 30 март училищата обявиха местата си за първокласници и прилежащите си райони.

От днес до 21 май родителите могат да подават заявления в съответните училища по електронен път. Всички документи по гражданско състояние, необходими за кандидатстването, ще бъдат осигурявани изцяло по служебен път от районните администрации.

Заявленията за кандидатстване могат да се изтеглят и изпратят на електронната поща на съответното училище. След подаването на документите на имейл, родителите трябва да получат входящ номер.

Водещ принцип при прием продължава да бъде уседналостта. В първа група попадат деца с адрес в района на училището, непроменян в последните три години. Във втората – с промени през последните една до три години адрес, в третата – с промени в адреса през последната година и в четвъртата – които живеят извън района на училището. Предимство имат деца, чиито братя или сестри до 12 години учат в училището.

Остават в сила прилежащите райони на училищата, които дават най-много точки при кандидатстване, обясни пред БНР началникът на регионалното управление на образованието Ваня Кастрева:

„Няма никакво значение в кой момент ще бъде подадено заявлението. То няма отношение към класирането. Важни са броят на точките, които са регламентирани в системата за прием на Столична община“.

Заради извънредното положение родителите не е необходимо да посещават общинската администрация за заявяване  получаване на документи. Това ще стане по служебен път.

Цялата информация за кампанията, заявление за кандидатстване и списък за учебните заведения са публикувани в рубриката „Образование“ на сайта на Столична община.

Документи се подават до 21 май, а първото класиране ще се извърши на 1 юни.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *