Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Манолова: Мярката 60/40 е стигнала до 210 фирми, а в България фирмите са над 400 000

Борисов не иска да направи икономически щаб, защото той би бил огледало как мерките на правителството не стигат до обикновените граждани, заяви Манолова пред „Седем осми“ ТВ
От 413 000 предприятия в страната мярката 60/40 е стигнала само до 210 фирми. Това са 0.05 % от фирмите и стана ясно, че това са най-големите. Няма никакви реални и работещи мерки за обикновените хора и за малкия и среден бизнес. Финансовият министър каза, че няма да допусне „хеликоптерни пари“, но очевидно за големите фирми, близките до властта, такива пари, все пак има.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в „Седем осми“ ТВ.

От „Изправи се.БГ“ предложихме малките фирми да имат отсрочки за сметките, за данъците, предложихме да има икономии от всички министерства, които да бъдат публично обявени, държавните фирми също да обявят икономии. Вместо това „Булгартрансгаз“ обяви, че си купува два джипа за 100 000 лева, произведени след 2019 г. за наблюдение на строежа на Турски поток, допълни Манолова.

Ако Борисов призоваваше бизнеса „продайте си колите“, защо не призове държавните дружества да спрат с покупката на скъпи джипове, попита председателят на „Изправи се.БГ“.

Тя допълни, че от Гражданската платформа са поискали и създаването на социално-икономически щаб, който да съобщава всеки ден броя на безработните и до колко фирми и домакинства са достигнали  мерките на правителството. Борисов не иска да създаде такъв щаб, защото това ще е огледало на неговите икономически и социалните мерки. Него обаче го е страх от огледалото, защото ще види, че до обикновените хора не стига нищо. След кризата ще има граждански вот на недоверие, който ще се даде от обикновените хора – от регистрираните безработни, от фалиралите фирми, от обикновените хора, останали без подкрепа, каза Манолова.

Манолова добави, че за м. март сметките за парно са били най-високите и припомни, че топлофикациите пискаха увеличение на цената на парното с между 20 % и 140 %.

Правителството не е на КЕВР, то е на Борисов и след като Борисов обяви намаляване на цената на природния газ с 40%, а топлофикациите вдигнаха сметките с 40 %, би следвало да понесе своята отговорност. Премиерът да си влезе във функциите и това, което обеща на 3 март – по-ниска цена на природния газ, да го изпълни, допълни Манолова. Тя призова сметките за парно на хората да бъдат разсрочени за шест месеца, докато траят проверките от прокуратурата и КЕВР и колкото бяха поискани за проверки и преизчисления.

На този етап България е единствената държава, в която правителството предлага на хората и бизнеса кредити, а не подкрепа, подчерта тя.

Борисов се отказа от обикновените граждани. Условията за ползване на мерките са такива, че наистина не достигат до обикновените хора, допълни Манолова и даде пример с еднократната помощ от 375 лева за родителите в неплатен отпуск.

Те трябва да отговарят на редица условия – доходът да е под 610 лв, децата да са под 12 години, родителите да са използвали целия платен отпуск и 20 работни дни от неплатения, което прави мярката недостъпна за хиляди хора, каза тя.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *