Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

САЩ започва масови тестове в три щата

Амбициозна програма за изследване на разпространението на коронавирус в три американски щата чрез масови тестове започва САЩ.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо съобщи, че ще работи заедно със съседните щати Кънектикът и Ню Джърси по съвместна програма за проследяване на контактите на хора, които са били изложени на коронавируса, в опит да се предотврати по-нататъшно разпространение на епидемията.

Амбициозната инициатива за разследване на случаите в Ню Йорк, който се оказа епицентърът на заразата в САЩ, ще бъде ръководена от милиардера Майкъл Блумбърг, бивш кмет на мегаполиса и бивш кандидат за президентската номинация на демократите.

Много жители на Кънектикът и Ню Джърси пътуват всеки ден до работните си места в Ню Йорк сити, което увеличава риска от заразяване.

Блумбърг ще окаже и финансов принос за програмата от над 10 милиона долара.

На фона на тенденцията през последните дни за намаляване на заразените, които трябва да бъдат приемани в болници, сега Куомо насочва вниманието си към мащабно тестване, проследяване и изолация, които се оценяват като ключови мерки за овладяване на епидемията.

Целта е тестовете за коронавирус да се удвоя от 20 000 до 40 000 дневно.

Губернаторът допълни, че ще има нужда „буквално от хиляди хора“ за проследяване на контактите на заразените.

Щатът в момента разполага едва с 225 такива „детективи“ и още около 500 в град Ню Йорк и предградията му. Щатските власти ще започнат да изграждат по-голям контингент специалисти по проследяване на заболяването, като ще набират хора сред студентите в медицински специалности и служители на здравни ведомства и други агенции.

Във вторник броят на хоспитализираните в Ню Йорк е спаднал под 16 000, свивайки се за девети пореден ден. Смъртните случаи също намаляват. Във вторник те са били 474, което е най-ниската цифра от 1 април, допълни Куомо.

Сега не е време за безразсъдство и твърде бързо отваряне на щата, предупреди губернаторът. Засилване на контактите между хората ще доведе до увеличаване на броя на хоспитализираните за броени дни, подчерта той.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указа за временно спиране на имиграцията по време на коронавирусната епидемия, предаде Ройтерс.

„Това ще гарантира, че безработните американци от всякакъв произход ще бъдат първи по ред за работни места при отварянето на икономиката ни“, заяви Тръмп на всекидневния брифинг в Белия дом, посветен на коронавируса.

Той каза също, че по този начин ресурсите на американската здравна система ще бъдат запазени за американците, заразени с патогена.

Указът ще бъде в сила 60 дни, след което ще бъде преразгледан и евентуално удължен.

Президентът съобщи също така, че САЩ планират да изпратят 500 респираторни апарата на Франция, след което оборудване ще замине и за Испания и Италия, информира ТАСС.

Сега произвеждаме стотици хиляди апарати за изкуствено обдишване, заяви Тръмп. По думите му САЩ в момента разполагат със стратегически резерв от около 10 000 респиратора.

В щата Ню Йорк пък откриха две домашни котки с положителен резултат при тест за коронавирус и по този начин стават първите домашни любимци в САЩ, засегнати от коронавирус.

Котките са имали леки симптоми на респираторно заболяване и се очаква да се възстановят. Вярва се, че те са се заразили от хора в семействата, които ги отглеждат, или от съседи.

По-рано коронавирус беше установен при тигри и лъвове в зоопарка в Бронкс.

В света има сравнително малко случаи на животни, заразени с коронавируса. Според американските власти макар да изглежда, че някои животни могат да се заразят от хората, няма свидетелства те да предават патогена на човеци.

Въпреки това се препоръчва да не се допуска домашните животни да общуват с хора или други животни извън домовете на стопаните си, като например котките се държат вътре, а кучетата се разхождат само на каишка.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *