Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Франция ще отвори всички търговски обекти, без ресторанти и барове

Френция иска всички търговски обекти, освен ресторанти, барове и кафенета, да бъдат отворени отново на 11 май, когато ще бъде вдигната общодържавната блокада, съобщи Ройтерс. Правителството заяви, че не всички бизнеси ще могат да заработят веднага след края на мерките, въведени от средата на март за овладяване на огнището на коронавирус.

„Искаме всички търговци на дребно да могат да отворят на 11 май“, заяви финансовият министър Бруно льо Мер пред „Франс радио Инфо“. „Ще останат затворени само заведения, барове и кафенета, които ще се нуждаят от специално третиране, защото те са място, където се събират много хора.“

Трябва да бъдат разработени протоколи за защита на клиентите и работниците, каза Льо Мер. Остава да се види дали повторното отваряне ще бъде възможно в цялата страна или само по региони, добави той.

След като президентът Еманюел Макрон обеща да вдигне националната блокада на 11 май, правителството се опитва да измисли план, който да сведе до минимум шансовете за втора вълна от случаи, разпространяващи се в цялата страна.

С по-малко от 10% от 67-милионното население на Франция, които се очаква да се заразят с вируса до края на извънредното положение, правителството вече даде да се разбере, че ще останат ограничения за пътуване между регионите.

Това вероятно ще означава, че тези в най-засегнатите райони в Източна Франция и Париж първоначално ще имат по-строги ограничения.

Правителството също така гледа да ограничи движението на възрастни хора, които са по-податливи на заразяване с вируса.

„След това няма да живеем както преди“, каза министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер в четвъртък. „Някои региони са по-добре от други и правителството работи за адаптиране.“

На компаниите вече беше казано, че трябва да насърчават служителите да продължат да работят от дома, ако могат, да ограничат броя на хората в обществения транспорт в по-големите градове. Целта е да се гарантира, че обществеността разполага с маски, въпреки че не е ясно дали ще бъде задължително носенето им.

Правителството също се стреми да увеличи броя на тестовете до около 500 000 седмично, от около 25 000 в момента, и преценява дали тези, които дават положителни тестове, могат след това да бъдат изолирани, за да се прекъсне веригата на предаване на заразата.

Франция отчита четвъртата по големина смъртност от коронавирус в света с над 20 000 загинали и с повече от 158 000 инфектирани.

Търговските обекти ще трябва да въведат строги правила, за да ограничат броя на хората в магазините. Ресторанти, кафенета, барове, както и места за спортни и религиозни събирания няма да бъдат отворени най-рано до средата на юни, въпреки че по принцип хората вече няма да имат нужда от писмен документ, за да се разхождат по улиците или да спортуват.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *