Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

47 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас

За последното денонощие са установени 47 нови случая на коронавирус у нас – общият брой на заразените е 1588 (увеличение 3%). Активните случаи са 1232.

Това съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб.

1126 изследвани проби за последното денонощие. Има 5 нови случаи на заразени деца на възраст между 2 и 16 години. Три от тях са в Благоевград и по един във Видин и Враца.

Починали са трима през последното денонощие – в Смолян и Сливен. Първи случай на починал лекар, работещ в Инфекциозното отделение. Колежката е на 43 години, посочи доц. Димо Димов.

Три сценария разглежда световната общност във връзка с коронавируса,, заяви доц. Димо Димов.

Като първи сценарий се разглежда 7 малки нови вълни последователно в рамките на две години. Втори сценарий е по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г. и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Сценарий 3 – бавно изгаряне на причинителя, отделни случаи без ясен вълнов модел.

Независимо от сценариите, като цяло очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавируса. Страните трябва да се адаптират и да вземат мерки, за да се намери баланс на противоепидемичните мерки и възстановяване на живота. Следваме тенденцията на поетапно либерализиране на мерките, като ще се анализират в следващите дни мерките дават ли ефект позитивен или негативен, и ще има или последващо възвръщане към част от мерките или разхлабване, добави още доц. Димов

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *