Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Втори починал лекар с COVID-19

Нови 23 случая на COVID-19 са регистрирани в България за изминалото денонощие, с което те стават общо 1611, съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб на редовния брифинг тази сутрин.

Има още един починал лекар от Александровска болница.

Починалата снощи в спешното отделение на Александровска болница е работела в бърза помощ и е сред първите заразени медици в България. Това обясни тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който се появи цивилен заедно с премиера пред медиите. Не се съобщи възрастта й и дали има други заболявания.

Това е втори случай след този на починалата на 43 г. лекарка от инфекциозното отделение на болницата в Сливен, за която бе съобщено вчера.

Обясни, че починалата е била лекувана след заразата си в „Света Анна“ и след две отрицателни проби е изписана за домашно лечение. В събота обаче състоянието й силно се е влошило и е отишла в спешното отделение на Александровска болница, където е колабирала и й е била интубирана. Въпреки усилията не лекарите в продължение на 45 минути, тя е починала още преди да бъде закарана в интензивното отделение.

Мутафчийски определи този случай като тревожен заради показаните отрицателни проби преди настъпилото влошаване. Цитира опит на лекари от Хонконг, които са открили вируса при бронхоскопия на голяма група пациенти с орицателни тестове. В Италия също съобщават за макар и малко – 9 случаи, на изписани след лечение пациенти, които са приети в болници след повторна зараза.

Това поставя под въпрос имунитета, който се изгражда след преболедуване. Неяснотите продължават да се повече от установеното за вируса, заключи Мутафчийски.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *