21.07.2024

Във време, в което може би всички пием повече кафе, изолирани у дома заради пандемията от COVID-19, учените успокоиха, че кафето може да е полезно и дори да удължи живота, но само ако се приготви по правилния начин, пишат Си Ен Ен и БТА.

Първото изследване на връзката между начина на приготвяне на кафето и рисковете от сърдечен удар установи, че най-безопасното и здравословно кафе се приготвя в кафе-машина с филтър. Резултатите от проучването бяха публикувани в „Юропиън джърнъл ъф превентив кардиолъджи“, издание на Европейското дружество по кардиология.

„Нефилтрираното кафе съдържа вещества, които увеличават холестерола в кръвта. Използването на филтър ги елиминира и прави по-малко вероятно настъпването на сърдечен удар и преждевременна смърт“, казва авторът на проучването Даг Теле, преподавател във факултета по обществено здраве на университета в Гьотеборг, Швеция.
„Изследването ни дава силни и убедителни доказателства за връзката между начините на приготвяне на кафе, сърдечните удари и дълголетието“, добавя той.

Изследването установява още, че кафето, приготвено чрез варене или в преса за кафе, увеличава риска за сърдечни болести.

„Нефилтрираното кафе – като турското, което се вари или кафето, приготвено във френска преса, съдържа по-големи количества кафестол и кавеол – химически вещества, които откриваме в мастните петна, плуващи по повърхността на кафето или в утайката“, обясни пред Си Ен Ен здравният експерт и диетолог Лиса Драйър. Предишни изследвания са установили, че те водят до увеличаване на нивата на триглицериди и на холестерол.

В изследването под ръководството на Теле са обхванати над половин милион здрави норвежки мъже и жени на възраст до 79 г., които били наблюдавани в продължение на 20 години. Резултатите показали, че пиенето на варено или пресовано кафе без филтър е увеличило риска от смъртност при мъжете на възраст над 60 години.

Пиенето на флитрирано кафе, през хартиен филтър например, се оказало по-здравословно от това да не се пие кафе изобщо. Филтрираното кафе се свързва с намаляването с 15 на сто на риска от смърт, с 12 на сто намален риск от смърт вследствие на сърдечносъдово заболяване при мъжете и 20 на сто при жените в сравнение с пълния отказ от кафе.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *