Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Джамбазки към Вархеи: Пътят на Северна Македония към членство в ЕС минава през спазване на договора за добросъседство с България

Българският евродепутат поиска и гаранция от Комисаря по съседство и разширяване, че средства за борба с коронавируса ще стигнат и до българското малцинство в Сърбия

 

Средства от предвидените за борба с коронавируса да достигнат до българското малцинство в Сърбия, а Северна Македония да спазва върховенството на закона и сключения договор за добросъседство с България. За това настоя българският евродепутат Ангел Джамбазки пред Комисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи.

 

По време на редовно заседание на комисията по външни работи в Европейския парламент депутатите имаха възможността да задават въпроси на Комисаря след провелата се среща на високо равнище ЕС – Западни Балкани.

 

Председателят на българската делегация в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки подчерта своята подкрепа за европейската перспектива пред региона. Той изрази своето удовлетворение от факта, че започнатият от българското председателство дневен ред по темата продължава да служи и в последващите срещи от този формат.

 

Джамбазки, който е и постоянен докладчик на ЕКР за напредъка, постигнат от Северна Македония и Косово, както и за третия пакет от предприсъединителна помощ за страните от региона, попита Комисаря дали част от предвидените средства за борба с COVID- 19 ще достигнат до българското малцинство в Сърбия. С втория си въпрос той подчерта нуждата от спазване на върховенството на закона в страните от Западните Балкани като едно от условията за пълноправно членство в ЕС и даде за пример действията на властите в Северна Македония, които напълно пренебрегват сключения договор за добросъседство с България.

 

В отговор Комисар Вархеи пое ангажимент да провери дали и какви средства са предвидени за българското малцинство в Сърбия.

 

Що се отнася до договора за добросъседство, „както се вижда от заключенията на Съвета, спазването на този договор е ясно изискване за по-нататъшна интеграция. Смятам, че това е ясно и на Северна Македония“, заяви  Комисарят.

 

Така на практика Вархеи потвърди тезата на Джамбазки, че ако властите в Скопие искат да започнат преговори за членство в ЕС, те трябва безусловно да се откажат от погрешната си тактика да изопачават и фалшифицират българската история. Трябва да спрат да си присвояват български национални герои – например българския офицер, учител и революционер Георги (Гоце) Николов Делчев, собственоръчно самоопределил се като българин в множество писма, да спрат езика на омразата по отношение на България и безусловно да спазват и прилагат договора за добросъседство между двете братски държави

 

Ето и пълния текст на изказването на Ангел Джамбазки:

 

Скъпи колеги,

Уважаеми г-н Комисар,

Радвам се, че в тези извънредни времена случаят на Западните Балкани не е забравен. Най-накрая изглежда, че Европа осъзнава важността на този регион и бъдещето му като част от нашия Съюз.
Горд съм, че причината за това са усилията на моята страна България, която по време на своето домакинство на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани на 17 май 2018 г. възобнови този диалог.

Уважаеми г-н Комисар, имам два важни въпроса към Вас.

 

Най-напред искам да Ви попитам дали някои от тези 3,3 милиарда евро, които ЕС ще използва за подпомагане на здравния сектор и икономическото възстановяване на Западните Балкани, ще достигнат до българското малцинство в Сърбия? Моите сънародници там живеят в лоши условия и са подложени на системна дискриминация от страна на сръбските власти.

 

Не мога да пренебрегна важността на добрите междусъседски отношения. В случая със Северна Македония, Европейската комисия трябва да остане решителна и да продължи да се грижи за стриктното изпълнение на договорите за добросъседски отношения. Може би е добре да обърнем специално внимание върху нарастващия брой фалшиви новини и пропаганда, разпространявани от така наречените медии в Скопие, които са близки до г-н Груевски, подкрепени са от Русия и Сърбия, и които плюят срещу България, българската история, българските ни сънародници в Македония, Европейския съюз и НАТО. Така че, процесът на преговори с Македония трябва и ще зависи от стриктното спазване на договора за добросъседство с България.

 

Не на последно място, бих искал да Ви попитам какво е мнението Ви  относно даденото убежище в Унгария на бившия министър-председател на Северна Македония, който е признат за виновен и уличен в корупция. Сега той бяга от правосъдието, криейки се в Унгария. Смятате ли, че защитавайки един от най-корумпираните политици в региона, даваме пример за спазване на високите стандарти за върховенство на закона и борбата с корупцията в Западните Балкани?

 

Благодаря Ви!

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *