Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Oбсъждат на първо четене промените в Закона за здравето

Промените в Закона за здравето ще бъдат разгледани на първо четене на днешното извънредно заседание на парламента. Предложенията на Министерския съвет определят мерките след края на извънредното положение, което изтича на 13 май.

След 13 май здравният министър Кирил Ананиев ще има правомощията да издава заповеди според епидемичната обстановка. Той ще може да определя мерките за страната и само за отделни региони.

По негово разпореждане ще продължи да действа и задължителната карантина за болни и завърнали се от чужбина. Правят се законови промени, свързани със социалната и икономическа защита на гражданите, промени в подкрепа на туристическия бранш, както и такива, свързани с дистанционното приключване на учебната година.

Правосъдният министър Данаил Кирилов обясни:

„Законът за извънредното положение прекратява действието си в огромна част от разпоредбите. По отношение на някои от мерките имаме преходен период – той е в рамките на два месеца до изтичане на извънредното положение и два месеца след това“.

С изключение на БСП всички парламентарни групи одобряват мерките. От ДПС заявиха, че имат технически предложения, които ще направят между първо и второ четене.

„Мисля, че са удачни мерките, които упълномощават здравия министър да издава съответните нормативни актове – било заповеди или наредби, да въвежда или отменя определени мерки. Текст по текст ще ги прегледаме и ще ги обсъдим на наше заседание. Нямам някакви големи притеснения“, депутатът Хамид Хамид.

Промени ще има и в Закона за акцизите и за този за корпоративното подоходно облагане, които целят да подпомогнат приходите в бюджета.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *