25.07.2024

Технически проблем е основната версия за падналия самолет в Лесново

Бизнесменът Ивайло Пенчев (на снимката), собственик на „Уолтопия“, катастрофира със самолета си. Пенчев е в „Пирогов“ без пряка опасност за живота. Самолетът, пилотиран от него, е катастрофирал при аварийно кацане на летище Лесново. Пенчев е бил сам.

Най-вероятно е технически проблем, но може да се окаже, че причината е комбинация от три фактора. Технически проблем, защото самолетът буквално от 5 метра е паднал на пистата заради рязка загуба на скорост. Имало е в този момент и вятър, който е поднесъл машината и най-вероятно пилотът не е успял да овладее машината.

Ивайло Пенчев излита от летище „Лесново“ около 13 часа и 10 минути, набира височина и се отправя към района на Нови хан и магистрала „Тракия“, когато докладва, че има проблем с двигателя и веднага получава разрешение за връщане. Приближавайки пистата, докладва, че бързо губи скорост.

Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. И тук един пилот, който е бил отдолу и го е наблюдавал. Вижда го, че пуска колесника, малко преди оградата на летището и му казва: Натисни носа надолу, за да увеличиш скоростта. Вижда, че отпуска носа надолу, но в следващия момент самолетът се срива, удря се на лявото полукрило и от тук натам вече се провлича по пистата.

В този момент е имало гръбен вятър със скорост 2-3 възела и е възможно по тази причина Пенчев да не е успял да приземи свръхлекия самолет плавно. Техническата причина, обаче, остава основна версия за инцидента.

Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. Този самолет не е летял повече от три-четири месеца. Пилота също. Значи той е стоял цяла зима. Може да има много причини. Горивна система. В маслена система нещо да е било и т.н.

Разследващите са иззели проби от горивото и маслото, които ще бъдат изследвани. Ще се провери и техническата изправност на всички детайли на машината.

Михаил Каменов, следовател на авиоинциденти: Самолетът е чешко производство, казва се Скайлидер, модела е 600.

„Бизнесменът Ивайло Пенчев вероятно е направил компромис с метеорологичните условия и гръбния вятър“. Това каза в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия експертът по авиационна сигурност Ангел Борисов, по повод инцидента. „Окончателната причина ще стане ясна, след като се прегледа документацията и техническата изправност на самолета. От зимата нито самолетът, нито пилотът са летели. Има съмнения за загуба на тренинг“, каза още Ангел Борисов и изказа мнение, че според него, има данни, самолетът да е имал проблеми още при самото излитане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *