Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Общество

В 11 областни центъра в страната безработицата е надвишила 10%

В 11 областни центъра в страната безработицата е надвишила 10%, обяви в БТВ „Тази сутрин“ бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Румен Гълъбинов. Той поясни, че традиционно в София и Пловдив безработицата винаги е била ниска, но двата големи града не са показател за реалната ситуация в страната.

Очаква се да с отворят нови работни места. Ако в рамките на тази година има втора вълна на коронавируса, е твърде възможно безработицата да премине 10%. Към момента ЕК дава 7%. В 11 областни града сме минали 10%, коментира Гълъбинов. Според него това не би следвало да е пречка за България по пътя на еврозоната. Напротив – според икономиста сега повече от всякога водеща роля има солидарността.

Голямата спънка за икономиката обаче може да се окаже потенциална втора вълна на заразата. Според вътрешни анализи спадът на БВП на годишна база е около 8%, макар че ЕК прогнозираше 7,2%. Това, което липса в страната като компенсаторни мерки, според Гълъбинов, е директна безвъзмездна и безусловна помощ.

Безвъзмездна – защото голяма част от предложените от държавата решения са под формата на кредити, и безусловна – не всеки може да се класира за предлаганата помощ.

Следващия месец няма да е „рестарт“ на икономиката, а по-скоро междинна фаза, посочи още Гълъбинов. Позагуби се месец, защото се дискутираше какви да са мерките и как да се приложат. Включително и 60 на 40. Не се получи в първия момент едно снабдяване по-масирано на хората с пари от гледна точка на обезщетяването им на причинените неудобства, каза още бившият зам.-председател на КФН.

Икономистът прогнозира също така, че по всяка вероятност България ще премине 3% бюджетен дефицит.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *