Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини

9% ДДС временно за заведенията от тази година, за книгите – постоянно

Правителството ще предложи 9% ставка на ДДС за ресторантите и хотелите, която да важи от това лято до края на 2021 година. Това заяви в парламента премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят дойде изненадващо в Народното събрание, след като проведе среща с представители на парламентарната група на ГЕРБ и с коалиционните партньори НФСБ и ВМРО. Това, което са се разбрали, е:

9 на сто да бъде ставката на ДДС за хотели и ресторанти, която обаче да не важи от началото на 2021-ва, а да започне да действа още тази година.

Тя ще е временна мярка и ще е със срок до края на на 2021 година.

Това обяви на брифинг в парламента премиерът Борисов, като уточни, че министърът на финансите Владислав Горанов е бил категорично против диференцирани ставки за ДДС. Изчислено е, че това ще е загуба в приходната част в размер на 150 милиона лева.

Премиерът Борисов обяви още, че се предлага 9% ДДС и за книгите, като това ще е постоянна ставка.

Друго опевестено предложение е за 30% дотация на седалка в чартърен самолет, а не ваучер за полет. Това са се разбрали коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“

И още: ваучерите за почивка ще се отпускат само за вътрешен туризъм за хората от първа линия  – това са полицаите и медицинския персонал. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че първо ще се попълват различни държавни бази, а след като се запълни този капацитет, ще започват да се попълват хотели и други места за настаняване.

Въвеждането на диференцирана ставка от 9% за заведенията за хранене  и развлекателния сектор в туризма беше обявено още тази сутрин след среща на премиера с представители на ресторантьорския бранш, но мярката беше предвидена да влезе в сила от 1 януари догодина, като част от бюджета за за 2021-ва. Борисов посочи, че може диференцираната ставка за ресторантите да остане трайно.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *