Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени Политика

КС образува дело за Закона за здравето, сезиран от президента Румен Радев

Конституционният съд образува дело (№ 7/2020 г.) по искане на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на чл. 63, ал. 2-7 от Закона за здравето.

По-рано днес държавният глава Румен Радев сезира КС за нови текстове от Закона за здравето. Още вчера той обяви това си намерение, подписвайки указа за обнародване на промените в закона.

Президентът смята, че обявяването на безсрочна епидемична обстановка може да ограничи граждански права в България.

Радев оспорва начина, по който управляващите ще преценяват въвеждането на епидемична обстановка, както и възможността тя да бъде безсрочна.

Според него така се допускат ограничения на основни права – като правото на придвижване и труд, без да се посочва докога важат ограниченията, а преценката се прехвърля на правителството.

„Така законодателят абдикира от конституционната си отговорност, а депутатите недопустимо дават на изпълнителната власт повече правомощия, отколкото допуска основният закон“, твърди президентът.

Противоречие с конституцията Румен Радев вижда и при разпоредбите, свързани с хипотезите, при които държавният главен здравен инспектор оценява епидемичния риск.

Според държавния глава законът допуска оценката да е формална, изводите да не следват експертно становище, а да бъдат сведени до предварителен списък от констатации, без да се държи сметка как се засяга животът и здравето на гражданите.

Преди няколко дни Румен Радев критикува мнозинството за неясните и противоречиви разпоредби: „Моят призив е наистина, когато се пишат такива важни закони, да се отчита, че има и Конституция“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *