Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

99 са жертвите на COVID-19 у нас

Още трима души са починали през последното денонощие у нас от коронавируса, като така жертвите стават общо 99, обяви тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски на седмичния брифинг на Националният оперативен щаб.

„Това са 79-годишен мъж от Дома за стари хора в Кула, който е починал в Монтана, жена на 75 години, починала в София, 87-годишен мъж с много придружаващи сърдечни заболявания, починал в „Пирогов“, уточни той.

31 са случаите на заразени за последните 24 часа при 1611 направени тестове, като общо случаите в България стават 2100. 9 са активните области. 12 от новите случаи са в София. В Александровска болница – 4, амбулаторните са 8. В Ямбол са 6, в Плевен – 4, в Сливен – 3, в Пловдив – 2. По 1 са в Габрово, Кюстендил, Монтана и Пазарджик.

Активните случаи са 1481. 228 са заразените сред медицинския персонал. Има три нови случая – един лекар, една медицинска сестра и една санитарка. При децата до 18 години има един нов случай – на 10 години в Сливен.

След като вчера изтече извънредното положение и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви извънредната епидемична обстановка в страната до 14 юни, беше съобщено, че всички мерки остават, с изключение на разхлабване на две – свободен достъп за всички до парковете и разрешаване на трансплантации. А Щабът ще предлага кои са най-удачните варианти за справяне с кризата, като мерките ще могат да бъдат затягани или отслабвани.

Относно детските градини от Щаба обявиха, че следят обстановката в Западна Европа. На сутрешно заседание с премиера Мутафчийски е изразил становище, че те не бива да бъдат отваряни поне още седмица, подчерта самият той.

„Има клъстарно разпространение на болестта, което ние отчитаме като много добре, защото може да се приложат целенасочено мерки там. Ако продължим в същия дух, това дава по-големи шансове за нормален живот в бъдеще“, заяви още шефът на ВМА.

За трансплантациите той коментира, че решението е било трудно, защото пациентите са изключително рискови и са нужни допълнителни условия за сигурност.

Очаквайте подробности!

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *