Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Свят

Икономическият спад може да продължи до края на 2021 г.

Председателят на Федералния резерв на САЩ предупреди, че американската икономика може да не се възстанови от пандемията на коронавирус до края на 2021 година.

Джером Пауъл каза в интервю за CBS, че пълното възстановяване може да не е възможно, докато не бъде открита ваксина срещу вируса.

По-рано тази седмица той призова законодателите в САЩ да предоставят повече икономически стимули и помощи за облекчение на икономическата криза.

Над 36 милиона американци са подали молба за обезщетения за безработица от средата на март.

В интервю за програмата „60 минути“ на CBS, Пауъл заяви: „Това е време на големи страдания и трудности …Тази икономика ще се възстанови. Може да отнеме известно време. Това може да продължи до края на следващата година. Наистина не знаем“.

Той каза, че очаква икономиката „да се започне да се възстановява бавно през втората половина на тази година“, при условие че „няма втора вълна на коронавируса“.

Но, той добави, че „за да се възстанови напълно икономиката, хората ще трябва да бъдат напълно уверени. И за това може би ще трябва да изчакаме откриването на ваксина“.

Въпреки че безработицата може да достигне връх от 20 до 25 процента – ниво, което не е било наблюдавано от 30-те години на миналия век, Пауъл заяви, че остава уверен, че страната ще избегне поредната депресия

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *