Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Гръцки собственици на фирми у нас искат да отпадне 14-дневната карантина

Община Петрич и гръцки собственици на фирми в пограничния район настояват за отпадане на 14-дневната карантина при влизане в страната ни, защото иначе не могат да изпълняват служебните си задължения, да ръководят фирмите си и да работят с българските си бизнес партньори
Вече са изпратили писмо до правителството, Националния оперативен щаб и Сдружението на общините с искане карантината да отпадне.

В община Петрич има регистрирани над 2 500 фирми на гръцки граждани, които развиват дейността си у нас. От началото на извънредното положение част от предприятията са намалили дейността си, но не са я преустановили напълно.

Проблем за собствениците и управителите е обаче карантината, на която подлежат при влизане в България и заради, която не могат да ръководят дружествата си.

Голяма част от счетоводните кантори в Петрич работят предимно с чуждестранни инвеститори, които твърдят, че икономиката в района няма да може да се съживи, ако мерките не бъдат преразгледани. Повече за проблема вижте в репортажа, който подготвихме.

Борис Харизанов е ръководител на счетоводна фирма, която обслужва гръцки инвеститори в Петрич. Казва, че от началото на извънредното положение собственици на бизнес в района, които разчитат предимно на работници от южната ни съседка са замразили дейността си.

Борис Харизанов, адвокат: Голяма част от тези дружества са в едно латентно състояние и изчакват всеки да видим, какво ще се случи.

Заради карантиния период чуждестранните инвеститори не могат да ръководят пълноценно фирмите си и да изпълняват задълженията си. Част от тях дори не могат да се разплатят със служителите си.

Борис Харизанов, адвокат: Не могат да сключват сделки, не могат да посещават нотариуси, не могат да посещават бланкови клонове. Изтичат електронни подписи в момента. Трябва да се подновяват. Управленческата дейност на едно дружество не се свежда само до купува – продава, плаща заплати.

От община Петрич също настояват за преразглеждане на въведените ограничения. Казват, че заради затрудненията на фирмите и приходите в общината са намалели с около половин милион лева.

Борислав Коларов, зам. Кмет Община Петрич: Ние засягаме предимно тези, които са съкратили персонал, нямат възможност гръцките управители да дойдат на място да се запознаят с проблемите, които са произтекли в последните 2 месеца, така че да вземат необходимите и адекватни решения.

Представители на бизнеса в Петрич настояват за предоговаряне на отношенията ни с Гърция, за да не се налага и българските собственици на фирми в южната ни съседка да прекарват 14-дневна карантина, за да ръководят фирмите си.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *