Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Горанов е против намаляване на 9% на ставките за различни стоки и услуги

След като Бойко Борисов призова финансовия си министър, щом не е съгласен с намаляване на ДДС за ресторантите, да си даде оставката, Владислав Горанов контраатакува. Ръководеното от него Министерство на финансите внесе становище в бюджетната комисия срещу предложенията за намаляване на ДДС на различни стоки и услуги.

Загубите за бюджета от 6-те законопроекта възлизат на 1,8 млрд. лв, пише МФ. За да се компенсират, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба да се вдигне до 17-18%, е становището на Горанов.

По-късно вчера комисията подкрепи на първо четене предложението на управляващите за въвеждане на 9% ДДС за хотелиерските и ресторантьорските услуги. Знаково председателят Менда Стоянова не присъства на заседанието, а позицията на финансовото министерство не бе обсъдена.

Загубата за бюджета от текстовете в 6-те  законопроекта възлиза на 1,8 млрд. лв., сочат изчисленията на МФ. За сравнение, постъпленията от ДДС през 2019 г. възлязоха на около 11 млрд. лв. За да се компенсират загубите, общата ставка на ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%, сочат изчисленията.

Най-голяма ще е загубата от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни – 1,5 млрд. лв. Става въпрос за предложението на БСП за 9% ДДС за всички храни, за лекарствата от позитивния списък и за медицински изделия. Изчисленията на левицата обаче показват друго. От намаляване на данъка за храните очакванията са приходите от ДДС да паднат с над 740 млн. лв. годишно, които обаче ще останат на разположение в населението и отново ще бъдат похарчени. Тази мярка ще направи по-евтини и достъпни за бедните хора основните хранителни продукти и в същото време ще насърчи българската хранително-вкусова промишленост. Освен това по-ниският налог ще изсветли хранителния сектор. От падането на ставката на 9% за лекарствата левицата посочва, че приходите от ДДС ще паднат с 374 млн. лв., но в същото време ще намалеят разходите на държавата в лекарствените политики и в крайна сметка нетният ефект от тази мярка би бил нулев.

Според изчисленията на МФ намаляването на данъка за ресторантите и заведенията, което бе обявено от Борисов след натиск от ресторантьорите, ще струва на бюджета 150 млн. лв. Свалянето на ДДС на 9% за книги, учебници и помагала ще лиши бюджета от 13 млн. лв., а на детски храни, детски фармацевтични продукти и памперси, както предлага депутатът Делян Пеевски – 39 млн. лв. Загубата от фитнесите би била 4 млн. лв., а от общите туристически услуги – 19 млн. лв.

От становището на МФ става ясно, че евродирективата за ДДС допуска държавите да имат най-много две намалени ставки. Тъй като у нас хотелските нощувки се облагат с 9%, а някои други доставки с 0%, България е изчерпала квотата си и не може да въвежда трета диференцирана ставка.

Освен загубата на бюджетни приходи Горанов предупреждава и за други рискове – увеличаване на административната тежест, нарастване на данъчните измами, преобръщане на основни принципи на българската данъчна система като неутралност, равнопоставеност и опростеност. Сред аргументите на Горанов е, че мярката няма да постигне търсените социални ефекти, тъй като тя не води автоматично до намаляване на цените и увеличаване на доходите на гражданите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *