Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Проф. Олег Асенов: След 15 юни с превозвачите ще обсъдим развитието на тол системата

След 15 юни с превозвачите ще обсъдим състоянието и развитието на тол системата на база резултатите от нейното въвеждане. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), в предаването „Лице в лице“ на БТВ. В диалога с бизнеса ще бъдат включени и представители на спедиторските фирми, както и на големите търговски вериги.

Времето до тогава е необходимо, за да се направят анализи на данните за трафика и приходите от тол такси след края на извънредното положение заради COVID-19. „Дискусиите с бранша ще ни покажат какви да бъдат бъдещите стъпки в развитието на системата“, посочи проф. Асенов. От 1 март 2020 г. пътните превозни средства над 3,5 т плащат за ползването на 3 115 км (автомагистрали и първи клас пътища) на база на изминато разстояние – тол такси.

Тол системата включва три параметъра – тарифа, покритие и  взаимодействието между отделните тарифни числа за различните категории автобуси и камиони вътре в самата тарифа, обясни проф. Асенов. Дискусията с нашите партньори от транспортния бранш ще ни покаже какви да бъдат бъдещите ни стъпки в развитието на тол системата, например  може да се окаже, че е по-ефективно да се променят някои вътрешни съотношения в тарифата с тол таксите, отколкото да се включат нови пътни участъци в обхвата на тол системата, коментира той. АПИ вече извършва и мониторинг как се е пренасочил тежкотоварният трафик по републиканските пътища след въвеждането на тол системата. Той даде пример с второкласния път път II-64 от Пловдив до Карлово, по който натоварването се е увеличило със 100% в сравнение с 2019 г.

Диалогът с превозвачите не е спирал, те се отнесоха сериозно към оборудването на камионите и автобусите си с бордови устройства, каза още проф. Асенов. Той съобщи, че вече близо 56 000 пътни превозни средства над 3,5 т са оборудвани за автоматично таксуване – с бордови устройства и GPS тракери. Купените маршрутни карти за еднократни пътувания са над 950 000 от въвеждането на тол системата досега.

Резултатите от първите три месеца ни дават основание за умерен оптимизъм, обобщи проф. Асенов. Той напомни, че при въвеждането на тол системата прогнозите за очакваните приходи са били в порядъка на  1-1,5 млн. лв. на ден или около 30 млн. лв. на месец. В условията на извънредно положение и при анализите на превозвачите, че бизнесът им е свит до 30% ние сме събрали средно по 9 млн. лв. на месец. Това ни дава основание да смятаме, че системата е работоспособна, каза още проф. Асенов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *