19.07.2024

Русия частично отваря границите, падат ограничителните мерки в Москва

Руските власти обявиха частично отваряне на границите на страната, които бяха блокирани заради коронавирусната пандемия на 30 март, и предстоящо до края на този месец пълно отпадане на противоепидемичните ограничения в Москва.

Премиерът Михаил Мишустин обясни, че в Русия засега ще бъдат допускани само чуждестранни граждани, които се нуждаят от лечение там, както и такива, които имат роднини и попечители, за които трябва да се грижат. Руснаци ще могат да напускат страната си с цел грижа за близки, за лечение, работа или обучение.

Същевременно кметът на Москва Сергей Собянин обяви постепенна отмяна на повечето ограничителни мерки в столицата.

„Фактически Москва се връща към обичайния си ритъм на живот. Всички основни ограничения, при условие на запазване на епидемичната безопасност и с оглед на санитарните мерки, ще бъдат отменени през юни“, каза той.

От утре отпада режимът на самоизолация за всички, включително за възрастните хора с хронични заболявания. Премахват се и електронните пропуски за пътуване с личен и обществен транспорт. До края на месеца ще отворят врати ресторантите, стоматологичните кабинети, музеите, библиотеките, басейните и фитнес-клубовете.

Премиерът Михаил Мишустин освен това разпореди на санитарните и на авиационните власти да разработят планове за възобновяване на спрените през март международните полети. Според публикации в руската преса това ще стане на 15 юли. Водят се преговори с няколко европейски страни, Китай и Турция.

От началото на пандемията в Москва са регистрирани 197 000 случаи на зараза. Темпът на увеличение към момента е с 2000 на дневно.

В цяла Русия за последното денонощие са регистрирани малко под 9000 новозаразени. Общият брой в страната е 476 000. Смъртните случаи са 5971.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *