Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика Последни новини

Борисов: Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юни

Извънредната епидемична обстановка ще се удължи до края на юни. Това заяви в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Той добави, че до края на деня ще има заповед за това.

Вчера главния държавен санитарен инспектор доцент Ангел Кунчев поиска удължаването заради броя на установените през последните дни случаи на коронавирусна инфекция в родопски общини и в Сливен, където се оформиха огнища на заразата:

„Това ще ни даде възможност да запазим някои от мерките – по-специално тези за граничен контрол. Не предвиждаме връщане на контролните мерки по отношение на ограничаване пътуването от град в град или ограничаване достъпа до градинки, планината, ресторанти“, обясни доц. Ангел Кунчев.

Да се спазват трите Д – дисциплина, дезинфекция, дистанция. На закрито ли е, е по-добре да си с маска, в интерес на твоето здраве, в интерес на здравето на околните. Това заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, цитиран от БГНЕС.

На днешното правителствено заседание министрите ще одобрят и създаването на нова дирекция в Министерството на околната среда и водите – „Национален координационен център“. По предложение на екоминисъра се създава новата дирекция в МОСВ, като в момента центърът действа, но само като спомагателен орган.

Целта е да събира, анализира и наблюдава задълбочено информация, която е необходима, за да се опазва околната среда от замърсителите и факторите, които я унищожават. Това ще дава възможности да превантивни действия по екологични проблеми и взимане на аргументирани решения.

Очаква се още правителството да отпусне допълнителни средства по бюджетите на финансовото, образователното и културното министерство. С решение ще се определят и концесионерите на плажовете Свети Влас-Запад и Златна рибка.

Министерският съвет ще приеме и отчет за изпълнението на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на България.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *