Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Проф. Кантарджиев: Да се спазват трите Д: дисциплина, дезинфекция, дистанция

Да се спазват трите Д – дисциплина, дезинфекция, дистанция. На закрито ли е, е по-добре да си с маска, в интерес на твойто здраве, в интерес на здравето на околните. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той коментира, че е много вероятно да се удължи срокът на извънредната епидемична обстановка в страната. Но уточни, че нищо трагично и нищо травмиращо психиката няма.

Според него в момента не може да се каже, че в страната не се правят проби.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести: И да се каже нещо, което даже и лекари го казват, колкото повече проби правим, повече ще бъдат положителни – не е така. Положителните проби – от 100 дали ще са 5, 15 или 30 зависи от това откъде се взимат. Когато се взимат от един клъстер, това е един малък епидемиологичен взрив, отдалечен – както в момента в Смолян, когато хората са били в много тесен контакт, не са спазвали това, за което говорихме, обикновено пробите са много положителни. Вчера генералният директор на СЗО каза: Когато нямаш симптоми или са много леки, малко заразяваш – това е хубава новина.

Кантарджиев отново припомни да се носи маска в магазините и обществения транспорт и посъветва хората, когато са в заведение, да гледат да са на открито. Когато си сам на улицата, не е нужно да си с маска. Обаче:

Проф. д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Когато видиш приятели, които не си ги виждал 100 дена, не се хвърляй да ги целуваш и да ги прегръщаш, особено децата им. Наблюдаваме нещо, което мен ме притесни – започнаха да се събират много големи групи, започнаха много хора да ходят в тесни пространства, а някои си позволяват и на закрито да са без маска.

Той обясни и как се правят пробите в лабораториите в страната и в Националния център по паразитни болести.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести: По отношение на коронавируса в страната има една лаборатория – това е в националния център по заразни болести. Останалите 34 лаборатории работят същата диагностика, това е диагностиката, която е при взимане на материал от носа и гърлото. Материалът се слага в 2 милилитра течност и се изпраща в лабораторията. В зависимост от това колко материали се получават, в рамките на 1 час вече всички проби са първично обработени, за да се вземе от тях РНК. Доказването на РНК на коронавируса става с една реакция – полимеразноверижна реакция. Това е PCR. Всичко в рамките на 4-5 часа.

На въпроса кога ще бъдат готови резултатите от направените тестове за коронавирус на персонала от детската градина в район „Възраждане“ в София, той отговори така: „Материалите в София се работят в столичното РЗИ лабораторията, в рамките на часове резултатите ще са готови. Вчера денят беше натоварен, защото много проби пристигнаха от Смолян“.

Проф. Тодор Кантарджиев заяви, че освен на персонала и на децата, тестове за коронавирус е необходимо да се направят и на родителите, защото когато са били в близък контакт за повече от половин час, е редно да се тестват – това са т. нар. контактни от първи ред. Според него, голяма част от пробите, които ще се вземат в следващите дни в конкретната детска градина, ще бъдат отрицателни.

Не е висок процентът на хората с антитела, каза още Кантарджиев. Най-вероятно се създава имунитет срещу вируса.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *