Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Женският имунитет реагира по-активно на новия коронавирус

Имунните системи на мъжете и на жените реагират по различен начин на новия коронавирус, съобщи ТАСС.

Медици от университета в Йейл са проследили имунният отговор на заразата с новия коронавирус и са установили, че Т-клетките на жените реагират значително по-активно на инфекцията. Това може да обясни високата податливост на мъжете на заразата, пишат медиците в статия, публикувана в електронната библиотека medRxiv.

„Открихме сериозни различия в реакциите на имунните системи на мъжете и на жените в първите фази на инфекцията с новия коронавирус. Организмът на мъжете изработва повече сигнални молекули, способстващи развитието на възпаление. А Т-клетките при жените реагират значително по-активно на вируса“, пишат учените.
Още в първите дни от началото на епидемията от коронавируса в китайския гр.Ухан, лекарите забелязват, че болестта заразява и убива по-често мъжете.

Първоначално биолозите свързваха това, че клетките на белите дробове при мъжете съдържат повече молекули на рецептора ACE2, използван от вируса за проникване в човешкия организъм.

Специалистите от университета Йейл под ръководството на проф. Акико Ивасаки са наблюдавали развитието на COVID-19 при двеста пациенти в университетската болница между март и май тази година.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *