Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Швеция удари рекорд по заразени, Англия отпуска мерките

Швеция регистрира рекордните за едно денонощие 1474 нови заразени с коронавирус, с което общият брой на случаите в страната достигна 48 288. Броят на починалите нарасна до 4814, съобщиха днес здравните власти, цитирани от ТАСС.

Най-много заразени (15 425), и смъртни случаи (2184), са регистрирани в района на Стокхолм. В цялата страна 2244 заразени с вируса са подложени на интензивно лечение.

Управлението по здравеопазване каза, че днес са регистрирани най-много нови случаи на коронавирус за денонощие през последните дни. Според здравните власти това се дължи на увеличения брой на тестовете.

Междувременно в една от най-тежко засегнатите страни – Англия, където важат най-строгите мерки, британският премиер Борис Джонсън съобщи, че възрастните хора в Англия, живеещи сами, както и самотните родители с деца до 18 години, ще получат правото да се срещат с други домакинства навън, като мярката влиза в сила от този уикенд. Няма да е нужно да се спазва дистанция от два метра.

Промяната касае само Англия, а Шотландия, Уелс и Северна Ирландия могат да въвеждат собствени мерки.

На 15 юни се очаква в Англия да отворят магазините за непродоволствени стоки и още външни площи, като например зоологическите градини.

СЗО от своя страна предупреди: Пандемията от новия коронавирус ускорява разпространението си в Африка, тръгвайки от столиците, където го донесоха пътници от чужбина, но изглежда няма тежки случаи и починали, които да са пропуснати в статистиката.

Десет държави тласкат нагоре епидемията и в тях са 75 на сто от общо около 200 000 случаи, а починалите са 5000, посочи на брифинг в Женева Матшидисо Ребека Натали Моети – регионален директор на СЗО.

Една четвърт от случаите на Черния континент са в Република Южна Африка (РЮА). Други „горещи точки“ в Африка са Алжир и Камерун, отбеляза Моети.

Смятаме, че не се пропускат голям брой тежки и смъртни случаи в Африка, отбеляза тя.

Едно от най-големите предизвикателства в Африка продължава да е осигуряването на достатъчно доставки, особено на комплекти за тестване, подчерта регионалният директор на СЗО за Африка.

Тя прогнозира, че броят на случаите на Ковид-19 в Африка няма да спре да нараства, докато не бъде открита ваксина. На континента са необходими силни мерки в областта на общественото здравеопазване, допълни Моети.

По данни на СЗО днес броят на потвърдените заразени с новия коронавирус в Африка е достигнал 206 617, увеличавайки се през последното денонощие с 5460, предаде ТАСС.

Починалите от Ковид-19 на континента са 5642. За изминалите 24 часа са регистрирани 156 смъртни случая.

Най-много заразени има в Република Южна Африка – 55 421, от които са починали 1210.

Най-много са смъртните случаи в Египет – 1306.

В Алжир от Ковид-19 са починали 732 души.

Южно от пустинята Сахара след РЮА най-много заразени има в Нигерия – 13 873, от които са починали 382. Следва Гана с 10 201 заразени, от които са починали 48.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *