Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

Променят правилата за наградите „Оскар“

Американската академия за кинематографично изкуство и наука въвежда промени в правилата за наградите „Оскар“, съобщи Асошиейтед прес.

Академията обяви, че в категорията за най-добър филм ще се приемат десет номинации, считано от 2022 г. Ще бъдат въведени и нови изисквания за допустимост на номинации след консултации с Гилдията на продуцентите в края на месец юли.

Промените няма да засегнат процедурата за деветдесет и третото издание на наградите „Оскар“, което трябва да се състои на 28 февруари 2021 г.

Филмовата академия е променяла няколко пъти досега броя на филмите, които да бъдат номинирани за най-добър филм. През 2009 г. те бяха увеличени от пет на десет. През 2011 г. бе решено броят на номинациите да може да варира от пет до десет, което доведе до това, че в някои години има много повече номинирани филми от други години. Миналата година кандидатите за наградата бяха девет. В първите години на наградите пък за най-добър филм са номинирани от осем до дванадесет продукции.

Академията готви и нова поредица от инициативи в областта на многообразието и включването. Първата фаза, приключила тази година, бе в отговор на критиките, че „Оскарите“ са само за белите“.

Президентът на академията Дейвид Рубин каза, че организацията е надминала поставената си цел да удвои броя на жените през 2020 г. Членството на жени се е увеличило от 25 на сто до 32 на сто за периода след 2015 г., а членството на цветнокожи се е удвоило от осем на шестнадесет процента, казват от организацията.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *