Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Общество

3 са офертите за строителен надзор при изпълнение на мерките за опазване на дивите животни и птиците в Кресненското дефиле

3 са офертите в откритата процедура за избор на строителен надзор при изработването на техническия проект и изпълнение на мерките за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле, посочени в решението по ОВОС от 2017 г. във връзка със строителството на лот 3.2 от АМ „Струма“. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 59 000 лв. без ДДС.

Отворените оферти са на:

  • „КОНСУЛТ ИНЖЕНЕРИНГС“ ЕООД;
  • „ПЪИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ“ АД;
  • „Трансконсулт – БГ“ ООД.

Бъдещият изпълнител ще осъществява строителен надзор при изпълнение на мерките в близо 16-километров участък от път I-1 между Крупник и Кресна, от 380-ти до 396-ти километър – част от дясното платно на АМ „Струма“, лот 3.2. Целта е опазване на биологичното разнообразие в района и повишаване на пътната безопасност. Предвидено е изграждане и модифициране на оградни и дефрегментационнни съоръжения за защита на животните и птиците в района, модифициране на съществуващите водостоци, за да се осигури безпрепятствен достъп и преминаване на дребните животни под пътното платно. От двете страни на пътя ще се монтират мрежи с височина 1,20 м, които да не позволяват на животните да излизат на пътното платно, а на големите съоръжения ще се поставят мрежи за птици с височина 4 м. Мерките ще бъдат изпълнени без спиране на трафика.

Предстои в кратък срок Агенция „Пътна инфраструктура“ да процедира по ЗОП възлагане на предвидените еко мерки, тъй като обявената в началото на март т. г. тръжна процедура е прекратена поради непостъпила нито една оферта в определения срок до 28 май.

Участъкът от път Е 79 през Кресненското дефиле е една от най-критичните отсечки от републиканската пътна мрежа от гледна точка на пътната безопасност. Най-честите пътно-транспортни произшествия са от неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение и шофиране с несъобразената скорост. Недостатъчната видимост, малкият брой места, където е разрешено изпреварването и високата скорост на движение са едни от основните причини за пътни инциденти с насрещно движещо се МПС. Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ изготви и предложи на АПИ комплекс от мерки за подобряване на безопасността на движение в участъка. В тази връзка при изпълнението на обществената поръчка ще се направи и анализ на представените мерки с цел актуализация на участъците, където се въвежда забрана или се разрешава изпреварването. Ще се анализира и нуждата от изграждане на нови ограничителни системи, нови пътни знаци, както и система за видеонаблюдение, за информиране и пренасочване на трафика.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *