Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

НС открива процедура за избор на председател и 4-ма членове на КЕВР

Очаква се Народното събрание да открие процедурата за избор на нов председател и четирима членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е изтичане на мандата.

Депутатите ще обсъдят правилата за предлагане и избор на председател на енергийния регулатор, двама членове със стаж в областта на енергетиката, един – в областта на ВиК сектора и един член – икономист. Предложенията ще се правят в 7-дневен срок след приемането на правилата от народни представители или парламентарни групи.

Преди дни парламентът одобри промените в Закона за енергетиката, с които се намалиха изискванията за стаж към експертите в регулатора. За председател на комисията ще е нужен не по-малко от пет години стаж на ръководна длъжност в областта на енергетиката или в областта на водоснабдяването и канализацията, от досегашните минимум седем години.

От БСП се обявиха против намаляване на изискването на стаж, като заподозряха, че правилата за избор на независим орган се променят заради определен човек. От ГЕРБ заявиха, че целта е да се даде път на младите, като изрично ще се изисква стаж на ръководна длъжност в експертната област.

Ускоряването на процедурата за подмяна на председателя и членове на регулатора, чийто мандат изтече през април, стана по искане на премиера Борисов след обявено от КЕВР поскъпване на парното, въпреки поевтиняването на природния газ.

Днес е предвиден и редовен парламентарен контрол. В него на въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерът Томислав Дончев и още петима министри.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *