Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Сачева: От 2021 г. ще се договарят минимални работни заплати по браншове и професии

Социалният министър Деница Сачева определи като изключителен прогрес подписаното преди дни тристранно споразумение между правителството, синдикатите и работодателите. В Сутрешния блок на БНТ тя открои договарянето на минимални работни заплати по браншове и професии, което ще стартира през тази година, и ако бъде финализирано успешно, ще започне да действа от 2021-ва. Това означава, че ще продължава да има универсална минимална работна заплата, но на практика във всички браншове минималните възнаграждения би следвало да са над тази заплата, защото те тепърва ще се договарят между синдикатите и работодателите, поясни тя.

Сачева допълни, че продължава практиката – работодателите да изплащат първите три дни от болничните на служителите си. Когато говорим за три дни болнични, най-ефективният контрол може да бъде изпълняван именно от работодателя, защото той най-добре познава работниците си и знае кои от тях може да злоупотребят, аргументира се министърът. Тя обяви, че министерството й предлага значително увеличаване на глобите за недеклариран труд – между 15 и 20 хил. лева за работодател, който недекларира труда на работниците си, и между 5 и 20 хиляди лева за длъжностно лице.

Тази тема е изключително важна, тя винаги е била много остра и болезнена, но сега по време на кризата, много ярко видяхме нейните мащабни очертания, защото има хора, които останаха без работа, регистрират се в Бюрата по труда, но за съжаление не биха могли да получат адекватна подкрепа от държавата, защото са работели без договори, и за тях не са били платени съответните осигуровки, поясни идеята си Сачева.

Смятам, че в бъдеще хората няма да се съгласяват да работят при такива условия, защото виждат, че това е против техните интереси. Даваме по-силен акцент и върху колективното трудово договаряне, за младите работници, които сега започват работа, намаляваме изискването да могат да ползват отпуск при стартиране на работа, от 8 на 4 месеца. Запазва се ограничението от 150 часа извънреден труд, но даваме възможност при договарянето по браншове, този труд да се увеличи до 300 часа годишно.

Министър Деница Сачева открои и бъдещите реформи в системата за социално подпомагане. Това е една система, която съществува дълги години, и тя е изключително важна. Помага на над 2 млн. българи, като най-разпространените помощи са семейните помощи за деца, помощите за хората с увреждания. Това са теми, за които ние трябва да говорим много сериозно, защото има непрекъснат натиск да се въвеждат и нов тип помощи, свързани с либерализацията на енергийния пазар, с цените във водния сектор… По тази тема най-интересните дискусии тепърва предстоят, каза тя.

По разчетите на социалното министерство почти 4000 хил. домакинства получават семейни помощи и именно там се получавало и най-голямото недоволство от средствата, които получават родителите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *