Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Свят

Стартира на предизборната кампания в Северна Македония

Изборите в Северна Македония бяха планирани първоначално за 12-и април, но бяха отложени заради пандемията. Без митинги, с ограничени срещи с избирателите, видеопрезентации на партийни програми и обръщения през социалните мрежи – така ще се проведе кратката кампания.

Изборите ще продължат три дни и ще се проведат по специални протоколи за защита от Covid-19. 15 политически формации с 87 листи се състезават на вота. От едната страна е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, като това е първият парламентарен вот за лидера й Християн Мицкоски. Той ще се сблъска за първи път директно със Зоран Заев – лидер на СДСМ.

За първи път в кратката историята на младата държава има мултиетническа предизборна коалиция между СДСМ и Беса на Билал Касами. Очакваше се в центъра на предизборната кампания да е европейското бъдеще на Северна Македония, но пандемията и икономическите последствия засенчиха геостратегическите цели.

Така на 13 юли медицинските работници ще започнат да събират гласовете на пациентите, заразени с коронавирус и на всички, които са в самоизолация. На следващия ден – 14-и юли, ще гласуват болните заедно с военните и затворниците. А на 15 юли всички избиратели ще трябва първо да минат дезинфекция на ръце, да бъдат с маски и да стоят на дистанция, когато упражняват правото си на вот.

Очаква се ниска избирателна активност, вероятно една трета от македонските гласоподаватели няма да отидат до урните.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *