Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Football Изборът на редактора Спорт Футбол

Министър Кралев: “Поради важността на финала за Купата на България ще бъдат допуснати до 12 хиляди зрители”

PCR тестове във футболните отбори ще се провеждат всеки месец

 

Финалът за Купата на България между ЦСКА-София и “Локомотив” Пловдив ще бъде проведен пред 12 000 зрители на Националния стадион “Васил Левски”. Това решение беше взето по време на среща между премиера Бойко Борисов, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, представители на Националния оперативен щаб, Регионална здравна инспекция-София и Българския футболен съюз. Бяха обсъдени и противоепидемични мерки, които трябва да бъдат спазвани от футболните клубове, участващи в Първа лига.

“До трето число на месеца всички участници в шампионата трябва да представят PCR тестове на футболисти, треньори, длъжностни лица, работници по стадионите. Тази мярка остава в сила до края на извънредната епидемична обстановка в страната. В периода между два теста, отговорност за състоянието на състезателите носят клубните доктори. Те трябва да гарантират с подписа си, че участващите в мачовете са здрави и няма опасност да пренесат зараза на останалите. Ако в някой отбор бъде установен заразен с коронавирус, той трябва да бъде изолиран и поставен под карантина. Останалите състезатели, треньори и длъжностни лица се подлагат на два PCR теста през три дни. При негативни резултати всички футболисти продължават участието си в срещите”, заяви Красен Кралев.

По време на финала за Купата на България, който ще се проведе на 1 юли, сряда ще бъдат допускани до 3000 зрители в секторите на националния стадион. Те трябва да бъдат настанени през ред и през място.

“Имаме разочарование от поведението на част от феновете. Ние бяхме една от малкото държави, в които бяха допуснати хора на стадионите. За съжаление мерките не се спазват в по-голяма част от времето. Поради важността на мача за Купата на България ще бъдат допуснати до 12 000 зрители, които ще бъдат разпределени във всички сектори. Нека хората се съобразяват с предписанията на специалистите. Разчитаме, че и с помощта на медиите те ще бъдат убедени, че това е за тяхно добро”, коментира спортният министър.

“Не се предвижда затягане на мерките в спорта. На този етап считаме, че мерките отговарят на фактическите данни, получени при тестването на българските граждани. Особено това се отнася за спортистите, тъй тези хора са непрекъснато с добра физическа подготовка, пазят сериозно своето здраве и с оглед участието в спортните състезания, медицинските екипи на съответния отбор се грижат за тяхното здраве. Мисля, че това е това групата от българското население, млади хора, които са в най-добро здравословно състояние. Ще издам заповед, касаеща финала за Купата на България – разпределение по 3000 души в четирите сектора. Нека да дадем шанс и доверие на хората. Надявам се този път да бъдат по-коректни, но ако не се спазват мерките, ще предприемем по-строги действия”, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

“Задължение е на организатора на футболната среща да осигури възможност за спазването на противоепидемичните мерки. Организаторът носи отговорност, обикновено това е отборът-домакин”, заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Министър Кралев допълни, че в случая с финала за Купата на България, организатор е Професионалната футболна лига. „Водили сме разговори с тях, те имат ангажимент да разпределят по справедлив начин билетите и да осигурят спазването на тези противоепидемични мерки. Те ще водят разговорите с феновете, защото те са организатор на събитието. Що се отнася до останалите срещи във Професионалната футболна лига – те продължават по старите мерки. Изключението е само за финала за Купата на България. На останалите срещи продължаваме да допускаме до 1000 души на сектор, както е предвидено в правилата. При нарушение отборът-домакин носи отговорност”, каза още Кралев.

Първият вицепрезидент на БФС Емил Костадинов изказа благодарност към премиера Бойко Борисов, министър Кралев и министър Ананиев за направения компромис и допускането на повече фенове на мача между ЦСКА-София и “Локомотив” Пловдив.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *