Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Отпадат ограниченията за нощните заведения и сватбите

След среща с представители на браншовата организация на собственици на заведенията в страната е постигнато съгласие за промяна в заповедта на министъра на здравеопазването, която определя противоепидемичните мерки. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Първата промяна е да бъде разрешено функционирането на нощните заведения при заетост на местата на открито и на закрито не повече от един човек на 1 кв.м. и при спазване на всички противоепидемичните мерки за дезинфекция и дистанция. Подготвени са указания за тези мерки, които ще бъдат публикувани на сайта на здравното министерство.

Втората промяна засяга провеждането на групови събития и сватби. Те да се провеждат при спазването на противоепидемичните мерки – дистанция от 1,5 метра и всички правила за дезинфекция.

Трето: при настъпване на промяна в показателите и ситуацията в страната всички следващи промени да се правят при условия на съгласуваност с браншовата организация.

Тези промени ще се осъществят при строг контрол от браншовата организация и здравното министерство, уточни Начева.

„Всички заведения са оборудвани с всичко необходимо и считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават. Не мислим, че ние сме развъдник на заразата. В момента единственият затворен бранш е този на нощните заведения, а заетите в него са 80 000″, заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

„След като толкова много хора могат да бъдат по площадите, не считаме, че ние трябва да стоим без работа и пари. Броят на заразените не е скочил заради заведенията“, допълни Алибегов.

„Единственият бранш, който е затворен, е този на нощните заведения. 80 хиляди души от бранша изгубиха работата си. Ние сме секторът, който е проверяван ежедневно. Не беше редно заради някои заведения в няколко градове да се затваря целия бранш“, посочи още Алибегов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *