Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини Свят

Гледат делото срещу Бенямин Нетаняху по обвинение в корупция

За днес е насрочено делото срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е подсъдим по обвинение в корупция, измама и предаване на доверие, предаде „Ройтерс“.

Снощи полицията използва водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи израелски граждани, събрали се пред резиденцията на премиера в Ерусалим. Най-малко двама души бяха арестувани, съобщиха от полицията.

Протестите бяха организирани от антиправителственото движение „Черните знамена“.

И в Тел Авив хиляди израелци протестираха по улицата, недоволни от слабата политика на премиера на Бенямин Нетаняху за справяне с икономическите последствия от пандемията на Covid-19.

Протестиращите в Тел Авив обвиниха политическото ръководство в страната, че е корумпирано и откъснато от проблемите на хората.

Един от сериозните проблеми е високата безработица, достигнала 21 процента, и рязкото повишаване на заразените с COVID-19.

През май Израел отново отвори училищата и предприятията, премахвайки ограниченията и така броят на заразените в 9-милионната държава достигна 50 000 души. Жертвите са 400 души.

Заради това и общественото доверие, с което се ползва Нетаняху, е едва 29.5% по данни на Израелския институт за демокрация.

Сред лозунгите, които издигаха протестиращите пред търговския център в Тел Авив, бяха искания за по-голяма държавна помощ за предприятията, пострадали от ограниченията, наложени като част от противоепидемиологичните мерки, както и подпомагане на хората, пуснати в неплатен отпуск.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *