24.07.2024

Скачането на въже е едно от най-подценяваните видове упражнения, въпреки че може би е по-ефективно от другите форми на кардио.

Всъщност, проучване от 2013 година, направено от Американската асоциация за здраве, физическо възпитание и отдих, установява, че колежани, които прекарват 10 минути в скачане на въже всеки ден в продължение на шест седмици, подобряват здравето на сърдечносъдовата си система, колкото колежаните, които са тичали в продължение на 30 минути за същия период.

Плюс това, скачането на въже изгаря много калории, засилва координацията и плътността на костите. Може да намали риска от наранявания и сърдечни заболявания. Ето пет подкрепени от науката ползи от скачането на въже.

Изгаря калории

Скачането на въже изгаря около 200 до 300 калории за 15 минути. Това може би е повече от други интензивни кардио упражнения като бягане или каране на колело. „Изгаря повече калории от всяко кардио в стабилно състояние – от гребане или джогинг до колоездене и плуване“, казва треньорът на звездите Джулиан Майкълс пред Insider.

Тъй като повечето от основните ви мускулни групи работят, когато скачате на въже, упражнението се счита за термогенно – създава много топлина в тялото. По този начин се нуждаете от повече енергия и затова изгаряте голямо количество калории. „Бързо ще забележите, че ако сте начинаещ и скачате на въже в продължение на 2 минути, ще ускорите дишането си и сериозно ще предизвикате сърдечносъдовите си възможности“, казва личният треньор Морган Рийс.

Според него, сърдечният ритъм ще се покачи незабавно, а мускулите ще изискват много повече енергия за работа. Това увеличава изгарянето на калории, както и предизвиква различните енергийни системи на тялото.

Подобрява координацията

Този вид упражнение изисква най-добрата координация, особено когато преминете към по-квалифицирани движения като бързо завъртане на въжето два пъти в рамките на един скок. „Скачането на въже подобрява координацията, изисквайки комуникация между няколко части на тялото, за да могат да извършат едно движение“, казва Рийс.

Изследване, направено през 2017 година установява, че скачането на въже спомага за подобряването на двигателната координация сред децата с аутизъм, които често се борят с установяването на равновесие. Друго проучване от 2015 година пък показва, че младите футболисти, които скачат на въже, подобряват двигателните си умения след 8 седмици.

Намалява рискът от контузии

С подобрената си координация от скачане на въже, е по-малко вероятно да се нараните или по време на тренировка, или при ежедневни дейности. „Скачането на въже ви кара да координирате горната и долната част на тялото, така че да сте по-пъргави и координацията на тялото ви се подобрява изключително много“, казва Майкълс.

Подобрява здравето на сърцето

Тъй като скачането на въже кара сърцето ви да работи по-бързо, това е чудесна тренировка за сърдечносъдовата система и нейното здраве. Това упражнение може да увеличи максималното количество кислород, което да използвате по време на тренировка. Колкото по-висок е този праг, толкова по-издръжлива е системата.

Този вид тренировка е полезна и за хора, които вече са изложени на риск от сърдечносъдови заболявания. Изследвания показват, че скачането на въже намалява и индекса на обща телесна мазнина, което е пряко свързано със здравето на сърцето.

Укрепва плътността на костите

Скачането на въже може да направи костите ви по-силни. Костната плътност показва здравината на костите ви. Тя зависи от наличието на минерали като калций, които се грижат костите ви да не са крехки и податливи на счупване. По-високата костна плътност също може да намали риска от остеопороза, особено при жените.

През 2019 година Корейското дружество за изследвания на костите и минералите препоръча на хората да скачат на въже всеки ден в продължение на 10 минути, за да подобрят здравината на костната си система. Ако имате слаби кости, трябва задължително да говорите с вашия лекар преди да започнете подобно упражнение.

Как да включим въжето в тренировъчния си план?

Основното предимство на скачането на въже е, че то може да се прави почти навсякъде, стига да имате място за скачане. Също така няма да ви се отрази сериозно на бюджета, тъй като имате нужда само от едно въже.

Джулиан Майкълс препоръчва да скачате на въже за 10 минути, за да загреете преди всяка тренировка. Когато изпълнявате тренировки за съпротива, добре е да включите три минути скачане на въже, когато си почивате. Също така може да скачате в продължение на 1 минута между упражнения като лицеви опори или коремни преси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *