Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора

Lego спря производството на боен самолет

Датският производител на играчки Lego заяви, че е отменил пускането на модел на многоцелеви самолет, след като критиците изтъкнаха, че това противоречи на веруюто на компанията да не прави играчки от „истински военни транспортни средства“.

Въпросният самолет е американският Bell Boeing V-22 Osprey, самолет, отличаващ се със способността си да променя геометрията на витлата си вертикално, което го прави в действителност както вертолет, така и самолет.

Моделът на Lego, който трябваше да бъде пуснат на 1 август, „беше проектиран да подчертае важната роля, която самолетът играе в търсенето и спасяването“.

„Макар че комплектът ясно изобразява как може да изглежда спасителна версия на самолета, самолетът се използва само от военните“, заявиха от Lego в изявление пред AФП.

„Имаме дългогодишна политика да не създаваме комплекти, в които са представени истински военни превозни средства, така че решихме да не продължаваме с пускането на този продукт“, продължава изявлението.

От Lego казаха за АФП, че решението е взето поради политиката на компанията, но то дойде след кампания, лансирана от НПО DFG-VK, която заяви, че Lego е предала „собствените си принципи“, пускайки модела ,

В отговор на съобщението, от DFG-VK заявиха, че са изненадани от успеха на кампанията си, заявявайки, че са предположили, че пускането в оборот на модела е „неизбежно, тъй като комплектите вече са доставени на търговците на LEGO“.

„Lego надхвърли очакванията ни“, казва в изявление Михаел Шулце фон Гласер, изпълнителен директор на DFG-VK.

V-22 Osprey е разработен съвместно от аерокосмическите компании Boeing и Bell Textron.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *