Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Италия удължава извънредното положение до 15 октомври

Горната камара на италианския парламент одобри искането на премиера Джузепе Конте за удължаване на извънредното положение заради новия коронавирус до 15 октомври, съобщи Ройтерс.

Опозиционните партии се противопоставиха, като обвиниха Конте, че се опитва да задържи твърде много власт в ръцете си въпреки рязкото спадане на темпа на заразяване. Сенатът обаче прие предложението със 157 гласа „за“ и 125 „против“ от общо 319 сенатори.

Извънредното положение беше обявено на 31 януари със срок от шест месеца и трябваше да изтече на 31 юли.

„Вирусът продължава да еволюира и не е изчерпал потенциала си. Би било непоследователно рязко да отменим подобна ефективна мярка“, каза Конте по време на дебата. Все пак той се отказа от първоначалния си план да поиска удължаване на извънредното положение до края на годината и каза, че иска единствено то да бъде подновено до средата на октомври.

Долната камара на парламента, в която управляващата коалиция има много по-голямо мнозинство, ще гласува мярката в сряда.

Удължаването на извънредното положение не означава автоматично, че всички правила ще бъдат удължени.

Настоящите правила, включително ограниченията за пътуване, както и настоящите изисквания за социално дистанциране и носене на маски, ще бъдат преразгледани от министрите, тъй като се очаква актуално постановление да бъде обявено през следващите дни.

Повече от 35 000 души са починали от коронавирус в Италия, първата страна, засегната от глобалната здравна криза след Китай, а над 246 000 души са заразени.

През май, когато темповете на зараза започнаха да намаляват, Италия започна да облекчава строгото блокиране, въведено в началото на март, което затвори повечето магазини и предприятия и ограничи движението на хора.

Двоен ръст на заразените в света

Пандемията от коронавирус в световен мащаб се ускорява, за последните шест седмици броят на заразените с COVID-19 се е удвоил – данните са на Световната здравна организация. Повече от 226 000 потвърдени случая на коронавирус са регистрирани в световен мащаб на 28 юли, като общият брой на тези случаи е над 16 340 000.

Южна и Северна Америка представляват по-голямата част от потвърдените случаи на коронавирус – 8 728 962.

Броят потвърдени случаи на COVID-2019 в Европа възлиза на 3 261 042, а броят на смъртните случаи е 210 897.

Югоизточна Азия има 1838 370 случая и 41 366 жертви. През последните 24 часа броят на случаите нараства с 52 235, а броят на смъртните случаи – със 751.

САЩ отчитат рекорден брой смъртни случаи от COVID-19. За денонощието са починали 1592-ма души. В Латинска Америка заразените на континента представляват 25% от общия брои носители на инфекцията. Само в Бразилия за последните 24 часа са потвърдени над 40 000 нови случая.

Връщат по-строги карантинни мерки

Все повече държави в Европа връщат по-строгите карантинни мерки. Франция и Германия намалиха броя на хората, които могат да се събират, акцентира се върху социалната дистанция. В Белгия от днес започват да действат по-строги рестрикции, за област Антверпен е наложен и вечерен час.

В Испания затварят нощните заведения.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *