Има доказани високи стойности на нитрати, нитриди и амониев азот над нормата. Цяла нощ работиха лаборатории. Това заяви на извънреден брифинг новият здравен министър проф. Костадин Ангелов пред Областната администрация в Хасково по повод замърсяването на р. Марица край Димитровград, където 29 крави умряха след водопой.

„Днес ще бъдат захранени 8 села. Ще пуснем вода от няколко извора – Райново, Златно поле и Брод“, каза още министърът. Към момента 48 населени места са без вода.

„Важно е да се каже, че водата не е годна за пиене и готвене, а само за битови нужди“, категоричен бе проф. Ангелов.

БЧК ще достави 80 тона минерална вода днес на хората в района на Димитровград, останали без вода, други 80 тона ще бъдат раздадени от общината.

„ОТ РЗИ-Пловдив ни заявиха, че са взели от два участъка проби. Там няма отклонения във водата“, съобщи проф. Костадин Ангелов.

Водоподаването ще бъде възстановено едва когато резултатите докажат, че водата е безопасна за хората.

48 са населените места, включително Симеоновград и Свиленград, са без вода.

„Този канал идва от „Неохим“-а, заводът е в ремонт, промиват тези съдове и всичкото тука изтича“, коментира вчера собственикът на отровените крави.

„В момента има оперативни органи, които работят в завода, но като цяло е колектор, който довежда вода от един язовир до завода и оттам посредством тръба и канал влиза в реката. В реката водата е чиста. В момента се изяснява какво точно е станало“, каза и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който бе на мястото на инцидента вчера.

Под ръководството на Димитровградската районна прокуратура е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица.