Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика Последни новини

Гледат законови промени за извънредния труд на полицаите

Парламентът ще обсъди законови промени на първо четене, с които се регламентира извънредният труд на полицаите.

Заради спецификата на работата служители на ненормиран работен ден регулярно полагат труд над установеното работно време в работни дни.

Съгласно действащата към момента нормативна уредба положеният труд в работни дни над установеното работно време не е извънреден труд, поради което не се компенсира с възнаграждение.

Промяната в закона за МВР предвижда да се определи нов подход, при който всеки труд, положен извън установеното работно време, до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение.

Регламентира се, че държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, ще бъде установено подневно отчитане на работното време.

Необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд ще бъде в размер на около 65 млн. лева, от които за възнаграждение 38 млн. и за осигурителни вноски 27 млн.

Шестима са министрите, които ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол. Пръв на депутатски въпроси ще отговаря Костадин Ангелов, министърът на здравеопазването. Питането е относно политиката на правителството за намаляване на задълженията на държавните и общинските болници.

Христо Терзийски, министър на вътрешните работи, ще отговори на въпрос относно критериите и броят служители на министерството, които имат право да използват туристически ваучер за почивка на море в България.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева също ще отговаря на два депутатски въпроса – относно проблема на хората с увреждания, които няма да получат пенсиите си в нормален размер за месец юли и преодоляването на кризата в сектор „Гори и горско стопанство“.

В парламентарния контрол ще вземат участие и министърът на образованието Красимир Вълчев и на околната среда и водите Емил Димитров

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *