Президентът на САЩ Доналд Тръмп публично се отказа от идеята за отлагане на президентските избори във връзка с пандемията от коронавируса. Той съобщи за промяната в намерението си на пресконференция в белия дом.

„Не искам да отлагам, искам да проведа тези избори“, заяви той.

Той обаче отново отбеляза, че се безпокои за проблемите, които може да възникнат при гласуването по пощата – процедура, която беше въведена като алтернативен вариант в условията на пандемията.

„Не искам да чакам три месеца, за да се изясни след това, че има изгубени бюлетини, а изборите са обявени за невалидни“, коментира президентът на САЩ.

„Умните хора го знаят. Глупавите може и да не го знаят“ – добави той.

Решението му идва, след като републиканците в Сената отхвърлиха идеята му за отлагане на вота.

Новината беше огласена от председателя на правната комисия в Сената Линдзи Греъм, смятан за приближен до Тръмп.

„Аз също съм притеснен от това, че изпращането на бюлетините по пощата ще трябва да стане единственият начин за гласуване. Но не смятам, че трябва да отлагаме изборите“, коментира Греъм.

Той напомни, че в неговия щат Южна Каролина през миналия месец успешно бяха проведени първични избори, като изрази надежда, че властите ще успеят да осигурят безопасно гласуване през ноември.

Сенаторът още веднъж подчерта, че „отлагането на изборите, очевидно, не е добра идея“.

Междувременно Доналд Тръмп призова хората, преболедували Covid-19, да даряват кръвна плазма. Това стана при посещението му в на американския Червен кръст. Той беше придружен от няколко души от специалния щаб за коронавируса и дори поговори с един дарител.

Министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси Алекс Азар каза, че 50 000 души са дарили плазма, но страната се нуждае от съдействието на още стотици хиляди дарители.

Ако вариантът с плазмата от пациенти, преодолели Covid-19, проработи, той може да се окаже важно помощно средство до изнамирането на ваксина, например за предпазване на хора от застрашени групи чрез временно подсилване на имунитета им посредством вливания.

Плазма на оздравели хора е използвана при грипната пандемия през 2018 г., припомня АП