Демократическата партия в САЩ утвърди кандидата си за президентските избори през ноември Джо Байдън. Решението беше взето на нейния национален конгрес в Милуоки, предадоха агенциите.

„Благодаря ви изключително много. От дъното на сърцето си. Благодаря на всички ви, това значи толкова много за мен и семейството ми, ще се видим в четвъртък“, каза Байдън, бившият вицепрезидент на САЩ, по видеовръзка, след като приключи преброяването на гласовете на делегатите.

Байдън изрази съмнение дали президентът Доналд Тръмп е достатъчно умен, за да бъде президент. Заяви също, че преди е мислел, че Тръмп просто има груби обноски, но сега смятал, че „той просто не е достатъчно умен, за да знае какво да прави“.

Утре, когато е последният ден на Националния конгрес на демократите, Байдън ще произнесе реч, с която ще приеме номинацията.

Самото гласуване тази нощ, с което той официално беше номиниран да бъде претендентът на Демократическата партия за Белия дом, беше формалност, тъй като Байдън си осигури номинацията още в началото на юни. В гласуването делегатите от всеки щат и територия на САЩ дадоха гласа си за Байдън или за неговия съперник от демократите, водещата фигура в лявото крило на партията сенатор Бърни Сандърс, самият който подкрепи кандидатурата на бившия вицепрезидент в дълга реч предишната вечер, с което даде заявка, че партията се изправя единна срещу президента Доналд Тръмп, който е републиканец. Байдън получи в гласуването над 3550 гласа, а Сандърс – над 1150.

Самият Байдън се стреми към президентската номинация на демократите от повече от 30 години и се е кандидатирал за Белия дом общо три пъти.

Той е бивш сенатор от Делауер и бивш вицепрезидент на САЩ. За пръв път се кандидатира за президент през 1988 г., след това през 2008 г., преди да дойде третият му опит да стане президент с кампанията му за изборите през настоящата 2020 г.

Президентът (1993 – 2001) на САЩ Бил Клинтън смята, че Белият дом при неговия сегашен стопанин се е превърнал в епицентър на хаоса. Това се казва във фрагмент от речта на експрезидента, публикуван на сайта на Националния конгрес на Демократическата партия.

Клинтън сравни президентското управление на републиканеца Тръмп с хаос и го обвини в непоследователност при управлението на държавата. „Доналд Тръмп казва, че ние (САЩ) сме водещи в света. Само че ние сме единствената сред големите промишлено развити икономики, където равнището на безработицата се утрои. В подобни времена Овалният кабинет трябва да стане команден център. А вместо това той е епицентър на ураган“, отбеляза Клинтън.

Според него Тръмп е решен да не признава отговорността си и да прехвърля вината на другите.

„Нашият избор е Джо Байдън“, резюмира Клинтън.