Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Д-р Олесия Велинова: Страх, гняв, срам и недоволство ни разболяват

Психо –душа, сома – тяло. Древните гръцки лекари са знаели, че някои заболявания на тялото не се лекуват само с традиционните средства.

“Много  хора не вярват, че психологичските проблеми могат да доведат до заболявания и да влияят на здравето”, казва специалистът по психосоматика, дерматологът д-р Олесия Велинова от столичната клиника Persona. Мислите обаче се материализират. Човешкият организъм е зависим от настроенията. В действителност тялото управлява не опорно-двигателния апарат, а емоциите. При продължителен стрес, напрежение или тревога човек започва да изпитва физическа болка.  Тогава именно говорим за психосоматика.

 

Сетива

Д-р Олесия Велинова казва, че научно е доказано как сетивата са неразривно свързани с тялото. Отрицателните емоции, които не са напълно изживени, имат много пагубен ефект върху здравето, допълва специалистът.

Причината за психосоматични заболявания могат да бъдат психическа травма, стрес, отрицателни емоции, потиснати чувства, вътрешни конфликти. Заради тях понякога изпитваме болка в гърба, главата и ръцете.

И зад обикновената настинка също могат да се крият психологически проблеми, предупреждава д-р Олесия Велинова. Разбира се, преди да се постави психосоматична диагноза,  е необходимо да се приложи пълен медицински преглед, за да се изключат физиологичните причини за заболявания.

 

Историческа справка

След древните гърци, които гледали  на човешкия организъм и на неговите емоции като едно цяло, през 18 в. британският доктор Т. Уиллис открил, че повишаването на кръвната захар се дължи на продължителна печал или скръб. Именно той е първият, който говори за диабета и помага за откриването на лечение. За основател на психосоматичния подход се счита Ницше. На него принадлежат голямо количество изследвания по темата за «разумното тяло», на което се основава цяло направление във философията.

 

Кавги

Стресът играе решаваща роля за психосоматичните проблеми. Те засягат хора от всякакви възрасти, които могат да имат проблеми в работата, проблеми в училище, семейни кавги, неразбирателства със съседи.

Д-р Олесия Велинова разкрива какви емоционални причини може да крият някои от здравословните ни проблеми.

Безсъние. Често човек, който страда от него не се разделя с проблемите по време на работа. Безкрайната суматоха, ежедневните дела и много бройните въпроси, на които трябва да намери отговори, не му позволяват да се отпусне.

Главоболие и мигрена.  Източници на синдрома на болката според психоаналитиците са ниска самооценка, необясним страх, повишена самокритичност, упорито недоволство от себе си. Хората с мигрена имат най-висока степен на самокритичност. Нарушаването на хармонията със света също са сред възможните причини за появата на мигрена.

Хипертония. Проблемът се крие в свръхсамоувереността и завишената самооценка. Повишаването на кръвното налягане може да е резултат от безплодните опити да надскочите себе си.

Проблеми с косата. Те сигнализират за отчаяние, невъзможност да отстоявате себе си и постоянно нервно напрежение.

Болки в шията.  Много често хората, изпитващи вътрешен конфликт, не са в състояние да обърнат глава. Синдромът на болката дава тревожен сигнал , че връзката между чувствата и съзнанието е нарушена.

Особено податливи на проблеми с шийните прешлени са тези, които се притесняват от това, което казват зад гърба им и се страхуват от осъждане.

Очите. Органите на зрението са огледало на нашето възприемане на околния свят. Не само на физиологично ниво. Обикновено пациентите не искат да живеят в настоящето. Те яростно се връщат в миналото или си представят несъществуващо бъдеще.

Зъби. Какво означава психосоматично заболяване, изразено с разрушаването на зъбния емайл и дори загубата му? Неспособността да поемете отговорност за себе си и невъзможност да вземете решение в подходящия момент.

Уста. Лошите мисли или желанието за отмъщение носят лош дъх. Навикът да ги хапете е прекомерна проява на чувства.

Наднормено тегло. То показна ненормалното функциониране на духовното съдържание. В опит да се защитите от въздействието на външни фактори душата се крие под обемна телесна обвивка.

Болка в гърба. Последица е от липсата на психологическа подкрепа от семейството и приятелите. Чувство за безполезненост, неприязън и желание да скриете чувствата си.

Астма. Страдащите от това заболяване те се страхуват да живеят, да продължават напред към своята цел. Те постоянно се сдържат в проявата на емоции, като са в състояние да смажат дори най-силните усещания. Отличават се с повишена съвестност.

Акне. Възниква заради вътрешен конфликт. Хората, които страдат от него, несъзнателно правят така, че да отблъскват другите от себе си,да крият добрите си качества и да се опитват да не контактуват максимално със света.

Алкохолизъм. Може да е резултат от непреодолима тъга или копнеж. Усещането за безполезненост, неадекватност на очакванията на другите преследва алкохолиците непрестанно.

Алергия. Издава чувство на унижение и опит да се скрие нещо сериозно от любимите хора. Смесица от страх, гняв, водеща до паника и нервни сривове.

Киселини в стомаха. Човек, измъчван от това заболяване старателно избягва проявата на агресия, измества я или я потиска. Коликите пък са резултат от постоянно недоволство, повишена раздразнителност и нетърпеливост.

Ракови заболявания.

Смята се, че причина за тях са обиди или гузна съвест.

Камъни в бъбреците. Те се появят най-често сред онези, които изпитват дългогодишен гняв в душите си. Хората се срамуват от собствената си същност, която не им позволява да се освободят от бремето.

Целулит. Гняв и прекомерно самобичуване се крият зад него. Който страда от целулит само се преструва, че с него всичко е наред.

Екзема. Свързана е с противопоставяне на себе си и на другите. Осъществяване умишлено на противоречиви действия , опити да се направи всичко независимо от последствията.

Анорексия

Причината според психосоматиката е отсъствие на воля и собствено мнение, неконтролируем страх от живота.

Бездетност

Липсата на желание и страх от продължаването на рода. Активно съпротивление на естествените жизнени процеси е обяснението.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *