Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

СЗО се надява Covid-пандемията да продължи по-малко от две години

Световната здравна организация се надява пандемията от коронавирус да бъде по-кратка от испанския грип през 1918 г. и да продължи по-малко от две години, ако светът се обедини и успее да намери ваксина, заяви в петък шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус, предаде Ройтерс.

СЗО винаги е била предпазлива при оценката на това колко бързо може да се справи с пандемията, докато няма доказана ваксина.

Тедрос Гебрейесус каза, че испанският грип от 1918 г. „отне две години, за да спре“.

„И в нашата ситуация сега с повече технологии и разбира се с по-голяма свързаност, вирусът има по-голям шанс да се разпространи, може да се движи бързо, защото сега сме по-свързани“, каза той на редовен брифинг в Женева.

„Но в същото време имаме и технологията да я спрем, и знанието да я спрем. Така че имаме недостатък на глобализацията, близостта, свързаността, но предимството на по-добрите технологии. Така че се надяваме да завършим тази пандемия по-малко от две години“.

Той призова за национално единство и глобална солидарност.

„Ключът е максималното използване на наличните инструменти и надеждата, че можем да имаме допълнителни инструменти като ваксина“, смята шефът на СЗО.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *