Британски учени установиха, че медът се справя по-добре в лечението на настинка, болки в гърлото и запушен нос в сравнение с антибиотиците, пише в.“The Guardian“.

Изданието цитира изследване на учени от университета в Оксфорд. Екипът на д-р Хибатула Абуелгасим изтъква, че пчелният мед се явява алтернатива на антибиотиците, които често са изписвани срещу споменатите болежки и се оказват неефикасни.

Инфекциите на горните дихателни пътища засягат носа, гърлото и бронхите. Медът отдавна се използва за лечението на деца с кашлица и настинка. Но досега не беше изследвана неговата ефективност при възрастните пациенти.

Изследователите от Оксфордския университет са проследили данните от 14 медицински труда, обхванали 1761 пациенти на различна възраст. От получените данни проличало, че медът е по-ефикасен от останалите лекарствени средства за подобряване на симптомите, особено при остротата и честотата на кашлицата. Две от изследванията доказали, че тези симптоми продължават с два дни по-малко след приема на пчелен мед.

Учените изтъкват, че инфекциите на горните дихателни пътища са най-честата причина за изписването на антибиотици, пише БТА. Но тъй като това са вирусни, а не бактериални инфекции, те се оказват неефикасни в случая. Затова е много по-добре да се използва медът като лечебно средство.