22.07.2024

Франция не изключва китайския гигант „Хуавей“ от бъдещите си телекомуникационни мрежи 5Джи, но предпочита европейски доставчици от съображения за сигурност, каза френският президент Емануел Макрон след срещата си вчера в Париж с министъра на външните работи на Китай Ван И, предаде Асошиейтед прес.

Макрон заяви, че вече е споделил с китайския президент Си Цзинпин, че предпочита компании като „Ериксон“ и „Нокия“, и му казал, че и той би сторил същото на негово място.

Нормално е, че искаме европейско решение, защото сигурността на нашите комуникации е важна, заяви Макрон пред репортери снощи.

Френската агенция за киберсигурност ANSSI миналия месец съобщи, че Париж няма да забрани достъп до Франция за „Хуавей текнолоджис лимитед“, но френските телекомуникационни оператори, които купят технологията на компанията, ще могат да вземат лиценз, ограничен само до седем години. Френското правителство предупреди, че ще ограничи 5Джи технологията на „Хуавей“, за да защити военните бази, ядрените инсталации и други чувствителни обекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *