Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Русия започва ваксинация срещу COVID-19

През септември започва ваксинацията на руски граждани с ваксина срещу коронавируса, предаде РИА Новости.

Първите доставки на пратки от руската ваксина срещу COVID-19, наречена “Спутник 5” ще започнат през септември, съобщи руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко.

Според него обемите на производство ще се увеличат до края на тази есен.

„На първо място ваксините ще бъдат доставяни за медицински работници и учители. Ваксинацията ще бъде напълно безплатна и доброволна”, уточни министърът.

Учените в страната са събрали над 2500 доброволци за продължаване на проучванията на ваксината. Общо в тестването на ваксината ще се включат над 40 хиляди души.

Руското министерство на здравеопазването регистрира първата в света ваксина за профилактика на COVID-19, разработена от специалисти от Център „Гамалея“ с подкрепата на Руския фонд за директни инвестиции.

Ваксината получи всички разрешителни и беше тествана върху доброволци, които в крайна сметка развиха антитела към коронавируса. Ваксината носи името “Спутник 5”.

Ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев съобщи, че фондът е получил заявления от повече от 20 държави, като са направени поръчки за купуване на над един милиард дози от ваксината. Русия се е съгласила да произвежда ваксини в пет страни, което ще й позволи да произвежда до 500 милиона дози годишно.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *