Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Слабаков: Фалшивите новини са тероризъм

Евродепутатът Андрей Слабаков обяви пропагандата и дезинформацията чрез фалшиви новини за тероризъм. Той говори по темата по време на Политическата академия на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), която се провежда в България.

„Това, което ви съветвам да се опитвате да правите при огромното количество информация, което съществува, е да се опитвате да четете между редовете, както беше преди 1989 г. От информацията, която се разпространява в интернет, едва ли има и 25%, която да е вярна. Трябва да се научавате да различавате кога нещо е пропаганда и дезинформация. Някои твърдят, че това било свобода. Според мен фалшивите новини са си терористичен акт. Аз пиша становище за новините в интернет и за мен фалшивите новини наистина са терористичен акт. Не е задължително да се опашеш с динамит и да се взривиш на някой площад, за да бъде само това тероризъм. Всички неща, които всяват страх, смут и паника, се наричат тероризъм. Много внимавайте какво четете и какво приемате за истина. Пълно е със странни информационни сайтове, платени от разнообразни формации. Тече жалка пропаганда. Едно време бабите викаха: „Казаха го по радиоточката, значи е вярно“. Минахме през нивото: „Казаха го по телевизора, значи е вярно“. А сега сме на нивото „пише го в интернет“. Но в интернет пише куцо и сакато. Затова подхождайте с известна доза съмнение и проверявайте информация, преди да я приемете за сто процента истина. Старайте се да бъдете самостоятелни и да не се влияете от потока от фалшиви новини, който тече в тази нездрава информационна среда“, заяви Андрей Слабаков.

Политическата академия e организирана от колегата му евродепутат от политическата група на ЕКР и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *