Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Последни новини Свят

ЕС призова Facebook, Google и Twitter за борба с фалшивите новини

От около две години Facebook, Google и Twitter обявиха открито, че започват да се борят с големия брой фалшиви новини, разпространяващи се през техните платформи.

Процесът, стартирал не и без участието на Европейската Комисия (ЕК) обаче е твърде бавен, смятат нейни представители. Сега те отправиха нови призиви компаниите да направят повече за ефективността при филтрирането на фалшивите новини.

През 2020 най-често срещаните фалшиви новини са тези с политически и друг пропаганден характер, следвани от темата за Covid-19. Всички те са в сериозно нарушение на кодекса, приет от множеството компании, в опит да избегнат по-строги регулации.

Според мнозина в Брюксел, групата, към която се причисляват и компании като Mozilla, Microsoft и TikTok, не се справя добре, Според заместник-председателя на ЕК Вера Юрова проблемите могат да се разделят на четири: непоследователно и непълно прилагане на кодекса между платформите и държавите членки; липса на единни дефиниции; съществуване на няколко празноти при обхвата на задълженията във връзка с кодекса; както и ограничения по отношение на саморегулацията.

Представители на европейските институции смятат, че платформите трябва да поемат по-голяма отговорност и да станат по-прозрачни. Новите правила най-вероятно ще бъдат записани в новия закон за дигиталните услуги (Digital Services Act), който ще бъде изготвен до края на годината.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *