Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Спорт Тенис

Тийм е новият шампион на US Open

Доминик Тийм е новият шампион на US Open след луд и паметен финал срещу Александър Зверев, продължил до рано тази сутрин българско време.

Австриецът обърна мача след 0-2 сета, за да вдигне победно ръце за 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6. Всичко това са просто цифрички и далеч не описват екшъна, продължил 4 часа и 5 минути в Ню Йорк.

Тийм бе на път да загуби и четвъртия си финал в Големия шлем, докато Зверев виждаше себе си с титлата още от първия опит.

След 2-0 сета той сякаш контролираше положението, но 27-годишният австриец намери сили и характер за обрата. Той е и първият шампион в Шлема, роден след 1990 г.

Двамата са близки приятели и след края това се видя – взаимното уважение бе искрено, а сълзите в очите им издаваха невероятната емоция на тази незабравима вечер.

А тя ще остане такава и за двамата

Зверев играеше изключително в първия сет, проби два пъти подаването на Доминик и го шокира напълно. Тийм вкара едва 37 процента първи сервис в този сет.

Вторият също не започна добре за австриеца. Броят на непредизвиканите грешки се увеличи и макар да спаси брейкбол и да избегна пробив в откриващия гейм, Дом бързо изостана с 1:5.

Тийм вдигна темпото и намали разликата във втората част, но все пак я загуби – 4:6.

В сет номер три световният №7 отново успя да поведе с пробив при 2:1, но стана колеблив на сервис, редувайки мощни начални удари с над 200 км/ч с много леки и неточни такива.

При 5:4 Тийм получи два сетбола и върна един от сетовете.

Австриецът бе видимо по-увереният от двамата в сет №4 и това ясно пролича, а когато дойде време за решаващата част, двамата ни предложиха достойно за целия този епос зрелище. Зверев проби за 5:4 и сервираше за титлата, но Тийм върна пробива.

При 6:6 дойде шампионски тайбрек, Саша пак водеше, за да допусне обрат до 4:6. Стигна обаче до 6:6, отказвайки да се предаде.

Тийм обаче нанесе своя удар и заслужено е с титлата. Той стана и първият шампион на US Open, спечелил финал след изоставане с 0-2 сета в оупън ерата на тениса.

„Целият си живот посветих на този момент – каза шампионът след финала, а гласът му трепереше. – След такъв мач ти се иска някак да имаше двама победители, защото и двамата го заслужавахме. Но в тениса няма как да стане.“

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *