Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Мода Най-четени

Без публика и големи имена на Нюйоркската седмица на модата

Нюйоркската седмица на модата започва днес почти без публика заради пандемията, с много малко големи имена, но с надеждата да помогне на американските дизайнери да оцелеят в кризата, предаде АФП.

Майкъл Корс, Томи Хилфигър, Ралф Лорън се отказаха от участие. Те ще представят колекциите си по-късно, извън календара. Засега продават изостаналите в пандемията тоалети от предишната си колекция, застояли се не само зарази по-малкото търсене, но и постъпили в магазините по-късно заради забавеното производство.

Дизайнерът Марк Джейкъбс изцяло се отказа да създава колекция пролет-лято 2021 г.

Единственият „гигант“ на Нюйоркската седмица на модата е Том Форд. Той обаче ще представи колекцията си виртуално на закриването в сряда. Участието му е символ на волята на Американския съвет на модните дизайнери, на който той е председател, да окаже подкрепа на професионалистите в сектора, някои от които изнемогват.

Дефилета пред публика почти няма. Сред изключенията е дизайнерът Джейсън Ву, който ще представи своята колекция на откриването довечера, и Ребека Минков, която ще се представи във вторник.

Американската луксозна конфекция разчита много на големите магазини, които са в криза заради пандемията, а някои съвсем затвориха.

Освен заради рисковете от зараза, дизайнерите се въздържат да организират дефилета от финансови съображения.

„Когато се опитвате да плащате на възможно най-много служители и да не уволнявате още хора, да харчите милиони за шоу няма никакъв смисъл“ – обясни Том Форд. Той не очаква „нормален“ сезон пред есента на 2021 г.

За да подпомогне американските дизайнери, Съветът на модните дизайнери инвестира в нова платформа Runway360, където те безплатно могат да представят колекциите си и да предлагат виртуални събития. Повече от 50 от 70-те участници в Нюйоркската седмица на модата ще я използват.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *